Inicijativa za ukidanjem Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

0
121

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Inicijativa za ukidanjem Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Poštovani,

u ime Srpske lige, obraćamo Vam se, uvereni da ćete imati razumevanja za naš predlog i inicijativu da se donesu nove zakonske odredbe kojim bi se ukinulo doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u Republici Srbiji, sve sa ciljem da se:

  1. poslodavci, rasterete visokih poreza koji čine oko 75 odsto zarade koju isplaćuju zaposlenom
  2. povećaju neto plate radnika
  3. građanima omogući izbor penzionog fonda

Smataramo da su zbog visokog oporezivanja plate svi na gubitku, i poslodavci i zaposleni, stvara se prostor za zloupotrebe i sivu zonu, jer dosta radnika, prima minimalni, zakonom zagarantovani, mesečni iznos preko računa, a ostali deo zarade (ako ga i ima) isključivo u gotovini, dok se s druge strane oni koji nude posao demotivišu da prijavljuju postojeće i zapošljavaju nove radnike. Nijedna ni druga pojava ne idu u prilog, ni radnicima, ni privredi ni državnom budžetu.

Verujemo da bi, našem društvu i državi, ukidanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, donelo višestruke pozitivne efekte. Kao prvo, došlo bi do povećanja minimalne zarade koja bi se znatno uvećala preraspodelom novca od tog dela poreza na račun plata radnika., a kao drugo omogućilo bi se građanima da, po sopstvenom izboru, biraju penzioni fond, u koji će uplaćivati novac za svoju buduću penziju, a ne da im se isključivo nudi opcija državnog penzionog fonda. Postojeći penzioni sistem pokazao se lošim i neodrživim zbog sve nepovoljnijeg odnosa između broja penzionera i broja zaposlenih (koji u ovom trenutku iznosi 1 prema 1,5) niskog prirodnog priraštaj i odlaska mladih u inostranstvo, što su samo neki od faktora koji negativno utiču na mogućnost redovne isplate zarađenih penzija prethodnih generacija.

Imajući u vidu sve ove alarmantnie podatake i posledice, ubeđeni smo da delimo isto mišljenje, i da su Srbiji, pod hitno, potrebne promene koje će započeti ukidanjem doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i povećanjem neto zarade radnika.

S poštovanjem
Predsednik Srpske lige
Aleksandar Đurđev