Mitropolija: Venecijanska komisija nije podržala oduzimanje crkava i crkvene imovine

0
107

– NIJE tačno da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. To je najobičniji spin. Nema jednostranog oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Usvojeno je mišljenje a koliko je ,,pozitivno“ dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. U pitanju je mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujućih uputstava i kada bude objavljeno u ponedjeljak sve će biti jasno – kazao je za Radio Svetigoru protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je na ovaj način pro komentarisao mišljenje Venecijanske komisije u vezi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Dr Velibor je naglasio da je od svega što su objavili pojedini mediji u Crnoj Gori, tačno jedino to da je na dnevnom redu sjednice Venecijanske komisije bio i Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Uočljiva je činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument. Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije.

Venecijanska komisija opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Prema mojim informacijama, konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedjeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije.

Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini Crkava i vjerskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

Podsjetiću, intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima. To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla.

Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno.

Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije.

Naravno da u mišljenju ima i pozitivnih stavova. Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, vjeroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu je to što su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedjeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i duzimanja crkava i vjerskih objekata.

Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali vidjećete da ovo što govorim je sušta istina.

Prema tome neka se smire strasti i sačeka ponedjeljak. Biće taj dokument dostupan…

Bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamijenjena prije plenarne sjednice i ovo što govorim je istina. “

(izjava protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske za Radio Svetigoru)

Intermagazin