Moldavske demokrate predložile Rusiji tajni sporazum

0
120

Lider Demokratske partije Moldavije Vladimir Plahotnjuk sastao se sa potpredsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Kozakom. Tom prilikom mu je predao koverat sa predlogom o promeni spoljnopolitičkog kursa zemlje, rekao je ruski zvaničnik u intervjuu za „Komersant“.

Prema rečima Kozaka, koji je specijalni predstavnik Rusije za Moldaviju, sastanak sa predstavnicima Demokratske partije održan je 3. juna.

Tom prilikom Plahotnjuk je predao ruskoj strani koverat sa uslovima pod kojima je on spreman da formira koaliciju sa Socijalističkom partijom.Lider Demokratske partije je predložio da se radikalno promeni spoljnopolitički kurs zemlje i da se preorijentiše na Rusiju.

U koverti je bilo opisano rešavanje konflikta u Pridnjestrovlju na bazi federalizacije Moldavije.Kozak je rekao da je ruska strana bila iznenađena predlozima „otvoreno antiruske“ Demokratske partije.

Moskva je preporučila predsedniku i Socijalističkoj partiji da ne pristanu ni na kakve tajne sporazume, ko god da ih predloži.Potpredsednik Vlade Rusije je objasnio da Rusija nije razgovarala o rešavanju krize u Pridnjestrovlju i federalizaciji zemlje ni sa jednom političkom stranom, bez obzira na to što Plahotnjuk optužuje sadašnjeg predsednika Igora Dodona i novu vladu za zaveru sa Moskvom upravo s tim ciljem.

Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su u subotu parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno.

Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. On je privremeno predao obaveze vršiocu dužnosti premijera Pavlu Filipu, koji je odmah potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao prevremene izbore za 7. septembar. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast.

Međutim, danas je predsednik Igor Dodon, nakon sednice Saveta bezbednosti zemlje, poništio ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju novih izbora.

Sputnik