„Huavej“ prelazi na rusku „Auroru“?

0
44

Kompanija „Huavej“ može zameniti operativni sistem „Android“ na svojim pametnim telefonima ruskom „Aurorom“ zbog sankcija SAD, piše internet magazin „Bel“, pozivajući se na sopstvene izvore.„Kina već testira uređaj sa ’Aurorom‘“, rekao je jedan od sagovornika „Bela“, upoznat sa tokom pregovora ruske i kineske strane.

O ovoj temi su razgovarali i vršilac dužnosti direktora „Huaveja“ Go Ping i ministar za digitalni razvoj i telekomunikacije Rusije Konstantin Noskov uoči Peterburškog ekonomskog foruma, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Si Đinping, navode izvori magazina. Osim toga, razmatra se i otvaranje na teritoriji Rusije zajedničke proizvodnje čipova i softvera za uređaje „Huavej“.

Izradom operativnog sistema „Aurora“, koja je napravljena na bazi finskog „Sejlfiša“, bave se strukture „Rostelekoma“.U pres-službi kompanije nisu mogli da potvrde pregovore. „Huavej“ nije komentarisao ove navode.„Huavej“ je već kupio od ruskog proizvođača „Vokord“ tehnologiju u oblasti prepoznavanja lica.

Kupovina je izvršena u maju preko moskovske kompanije „Igl softlab“, koju su tada kupile ruska „ćerka“ kineske kompanije „Tehkompanija Huavej“ i hongkonška „Huavej didžital tehnolodžiz“.

Sputnik