Amerikanci neće napasti Iran, jer ne mogu da ga pobede!!!

0
150

Izraelski političar i diplomata Jakov Kedmi tvrdi da SAD jednostavno ne mogu da pobede Iran u ratu.

On iznosi mnoge iste tačke koje je Saker napravio u svom članku o tome kako će NATO postupiti u ratu sa Rusijom: da SAD ne mogu brzo da mobilizuju snage, da nemaju dovoljno vojnika koji će da se bore protiv velikog neprijatelja i da bi ih svaka nova velika obaveza primorala da iscrpe svoje resurse u drugim, geostrateški kritičnim, regionima.

Prepis – Jakov Kedmi, politički analitičar (Izrael):

– Postoji nekoliko aspekata. U čisto vojnim terminima, nemoguće je poraziti Iran. Ima ogromnu teritoriju. Amerikanci neće imati dovoljno snaga da se tamo rasporede.

Dakle, nema šanse da se vodi rat protiv Irana i da se osvoji. I Pentagon to zna bolje od bilo koga. Upozorili su na to. Da bi napredovali za nekoliko milja u malom, bednom Kuvajtu, Amerikanci su tamo rasporedili pola miliona vojnika.

– Koncentrisati sve američke snage u Iranu znači ostaviti Daleki istok nezaštićenim i osloboditi Kinu. Prva stvar koju će Kinezi uraditi, kada se Amerikanci usredsrede na Iran, biće kretanje na Tajvan. Amerikanci neće moći ništa da učine. Američka vojska nije u stanju da vodi dva manja rata. Teško da može da vodi veliki. Zato će Kina biti raspuštena na Dalekom istoku. To je ono što Amerikanci najmanje žele.

Postoji još jedna stvar. Ako cena nafte pređe 100 dolara po barelu, to će pogoditi kinesku ekonomiju. Pre svega, ona pogađa evropsku i američku ekonomiju. Čitava svetska ekonomija i industrija sada imaju veliku energetsku komponentu. Ako duplirate cenu, industrija će biti uništena. Pre svega, to će se dogoditi u SAD-u. SAD je najveći potrošač električne energije. Za cenu nafte, nije važno da li je proizvedena u Teksasu, ili Sibiru, ili Saudijskoj Arabiji. Ako je 150 dolara po barelu, ekonomija će biti uništena.

– U našoj zemlji biće suprotno. Naša ekonomija će početi da se razvija. Osećaćemo se kao kraljevi sa zlatnim polugama, dijamantima, koji nemaju ništa.

– Bojim se da Amerikanci koriste Iran da demonstriraju kapacitete svog nuklearnog oružja.

– Mogu li Amerikanci napasti Iran sa nuklearnim oružjem?

– Ne. Značenje nuklearnog oružja je da radi pre nego što ga upotrebite. Kada ga upotrebite, to je kraj. Da bi se uništio Iran, potrebno je uništiti čitav Iran nuklearnim oružjem. Sjedinjene Države to neće učiniti.

– Ovo je otprilike ono što je Tramp obećao. Rekao je da ako budu pretili Americi, ništa neće ostati od Irana.

– Tramp je to obećao. Tramp je političar. On nije popularan političar.

– To je istina. Ali pre godinu dana, vrhovni komandant američkih strateških snaga rekao je da ako predsednik izda nezakonitu naredbu, on to neće ispuniti.

– Jako smešno. Verujem da je to rekao. Ali jako sumnjam da se on ne pokorava.

– Ova priča o 120,000 nije priča. Američki vojnici su samo računali da je za održavanje prisustva SAD potrebno 120.000 vojnika. Ovo nisu operativni planovi. Treba im milion vojnika da idu u Iran. Oni ih nemaju.

– Ako američka ambasada, baza, brodovi budu napadnuti, Amerikanci neće moći da ne uzvrate. I Bolton želi da se povuče graciozno.

– Onda će dva razarača lansirati svojih 180 raketa, što će učiniti otprilike ono što je urađeno u Siriji, i to će biti kraj.

Ako bolje pogledamo, cilj Sjedinjenih Država u Iranu je promena režima, to je glavni razlog. Tramp je došao do zaključka da je skoro nemoguće voditi promenu režima u Iranu. Zašto skoro? To je zato što američki stručnjaci, koji razmišljaju kao Amerikanci i nemaju pojma šta je Bliski istok, misle da će ekonomsko okruženje u Iranu dovesti do kolapsa tog režima.

Sadašnja vlada u Iranu je stabilna. I niko i ništa ne preti. Ako Iranci imaju upola dovoljno hrane, vlada će ostati. Ovo je Iran.

Još jedna opcija koju Tramp ima je jednostavna – da vodi pregovore. A svi ti povici, ta histerija, imaju za cilj da Iranci učestvuju u pregovorima. Ali Tramp želi da oni to zatraže.

Amerikanci uopšte ne brinu o iranskom nuklearnom oružju. Ko ima problema sa njim, osim nas? To je izgovor za Amerikance da vrše pritisak na Iran i da tamo promene režim. Govoreći o početku neprijateljstava sa Iranom, to neće biti kratkoročni rat. Amerikanci nikada nisu započeli rat kada Pentagon to nije želeo.

Vojska je htela rat u Vijetnamu. Vojska je htela rat u Iraku. Kada vojska kaže ne, nijedan američki političar ne bi započeo rat. Međutim, početak dugog rata protiv Irana će dovesti do toga da će Iran imati nuklearno oružje za šest meseci piše bivši šef izraelskih tajnih službi Jakov Kedmi za russia-insider.com

Webtribune.rs