Antisemitizam ponovo u Nemačkoj!

0
147

Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je da je šokiran izjavom nemačkog zvaničnika Feliksa Klajna.

Klajn je ranije izjavio da ne bi savetovao Jevrejima da nose male kape (kipe) koje pokrivaju teme u nekim delovima zemlje.

„Ne mogu da preporučim Jevrejima da nose kapu koja pokriva teme sve vreme i svuda u Nemačkoj“, rekao je Feliks Klajn, komesar zadužen u vladi za antisemitizam ali nije rekao na kojim mestima i kada je to rizično.

Izjava komesara za antisemitizam nemačke vlade da bi bilo bolje za Jevreje da ne nose kipu u Nemačkoj zbog bojazni za sopstvenu bezbednost me je duboko šokirala, naveo je predsednik Rivlin u saopštenju.

„Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagovati na antisemitizam defetizmom i očekujemo i tražimo da naši saveznici deluju na isti način“, dodao je izraelski predsednik.

Statistika vlade u Berlinu objavljena početkom ovog meseca pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Nemačkoj prošle godine uprkos sveokupnom padu broja politički motivisanih zločina.

Lider nemačkih Jevrja Jozef Šuster izjavio je za nemačku novinsku agenciju DPA „da je već dugo činjenica da su Jevreji potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima ako se mogu prepoznati kao Jevreji“.

On je podsetio da je pre dve godine upozorio da bi „bilo pozdravljeno kada bi se toj situaciji posvetilo više pažnje na najvišem političkom nivou“.

Drugi su oštro kritikovali izjavu Klajna. Mihel Firdman, bivši zamenik lidera glavne jevrejske grupe u Nemačkoj, ocenio je da to priznanje neuspeha i da „država mora osigurati da Jevreju mogu da se pokazuju svuda bez straha“.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske ;Joakim Herman je rekao da je nošenje kape koja pokriva teme deo verske slobode.

„Svako može i trebalo bi da nosi svoju kapu gde god i kad god želi“, rekao je on.

Klajn je izjavio za dpa da je njegova izjava bila „provokativna“, ali da je „želeo da podstakne debatu o bezbednosti jevrejske zajednice u zemlji“.

„Naravno da verujem da ne sme biti nedozvoljenih područja nigde u Nemačkoj za Jevreje ili članove drugih manjina“, rekao je on.

Intermagazin