Naravno Britanija uz Amere na Iran!!!

0
157

Britanske specijalne snage odletele su na Bliski istok u okviru tajne misije da odbace moguće iranske napade na trgovačke brodove, navodi The sun.

Izveštava se da su se članovi elitne službe specijalnih brodova pridružili registrovanim naftnim tankerima u Velikoj Britaniji koji su se kretali prema Persijskom zalivu, nakon čega su dobili zadatak da nadgledaju iranske vojne aktivnosti u blizini ostrva Kešam, u kojem se nalaze pomorske topovnjače.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo je da odgovori kada je ih je The sun online kontaktirao, ali je izjavljeno to da nikada ne komentarišu Specijalne snage.

Navodni vojni potez usledio je ubrzo nakon što je američka napadačka grupa Abraham Linkoln došla u ​​Arapsko more.

SAD su već prebacile nosač aviona i bombardere B-52 u Persijski zaliv kako bi se suprotstavile navodnim pretnjama iz Teherana, a SAD planiraju da rasporede čak 120.000 vojnika na Bliski istok ako Iran napadne američke snage, navodi se u izveštaju ove sedmice.

Međutim, kaže se da američki predsednik Donald Tramp sve više favorizuje direktne razgovore s Teheranom kao najbolji put napred, u pokušaju da ispoštuje svoje dugogodišnje obećanje o povlačenju SAD-a iz skupih stranih ratova, izveštava Vašington Post.

Tramp je vodio kampanju za izbegavanje sukoba u inostranstvu, ali i za zauzimanje strožije linije prema Iranu.

Vašington Post je citirao jednog visokog zvaničnika koji je rekao da američki predsednik postaje frustriran onim što vidi kao ratno planiranje koje su proizveli sovjetski savetnici.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je poznati „jastreb“ spoljne politike i dugo se zalaže za promenu režima u Iranu.

List je naveo da Donald Trump voli diplomatski pristup u rešavanju rastućih tenzija na Bliskom istoku i želi direktno da razgovara sa iranskim liderima.

– Nije mu ugodno da govori o svim ovim“ promenama režima „, u ušima mu odjekuje rasprava o uklanjanju iračkog predsednika Sadama Huseina pre američke invazije 2003. godine – kažu zvaničnici.

U intervjuu Fok Njuza objavljenom u nedelju, američki predsednik Donald Tramp je rekao da je jedina sfera u kojoj želi „napasti“ zapravo ekonomija, čime se umanjuju strahovi od sukoba s Iranom.

On je ponovio da nije tražio rat sa Teheranom, ističući da je glavna stvar koju je želeo da „ne dozvoli da Iran ima nuklearno oružje“.

– Ja nisam neko ko želi da uđe u rat, jer rat ubija (ekonomiju), ubija ljude, što je najvažnije – dodao je on.

Međutim, Tramp je spreman da reaguje silom ukoliko dođe do dramatične eskalacije.

– Ako Iran želi da se bori, to će biti zvanični kraj Irana. Nikada više nećete pretiti Sjedinjenim Državama! – rekao je Trump u nedelju.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Javad Zarif izjavio je da ne veruje da će u regionu izbiti rat zbog zabrinutosti oko rastućih tenzija sa SAD.

Govoreći sa novinskom agencijom Islamska republika (IRNA) na kraju posete Kini u subotu, on je dodao da Teheran ne želi rat, ali da nijedna zemlja nema „ideju ili iluziju da se može suočiti s Iranom“.

Američko-iranske tenzije rasplamsale su se prošle godine kada je Vašington jednostrano povukao nuklearni sporazum iz 2015. i ponovo uspostavio sankcije protiv zemlje.

8. maja 2019. godine, Iran je objavio svoju odluku da delimično prekine svoje obaveze po sporazumu.

Sjedinjene Države su, zauzvrat, pojačale svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku u onome što je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton nazvao „jasnom i nepogrešivom porukom za iranski režim“, šaljući grupu za prevoznike, Patriotske rakete, B- 52 bombardera i F-15 boraca na tom području, prema Pentagonu.

Sputnik