Kineski odgovor: Podizanje carine na američku robu

0
108

KINA je danas objavila da od 1. juna podiže carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na odluku SAD da do 25 odsto povećaju takse na uvoz kineske robe.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će carine za preko 5.000 američkih „robnih stavki“ biti u rasponu od pet do 25 odsto i da će važiti, pored ostalog, za baterije, spanać i kafu.

Preciziralo je da će za 2493 američka proizvoda sa prvim danom juna važiti carinska stopa od 25 odsto, a za 1078 – 20 odsto.

Za  974 `stavke` Kina je uvela stopu od 10 odsto, a za samo 595 – od 5 odsto.

Potez Pekinga usledio je pošto je u petak američki predsednik Donald Tramp sa 10 na 25 odsto povećao carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, u okviru spora oko tehnoloških ambicija Kine i njenog trgovinskog suficita.

Nove carine će najverovatnije naškoditi izvoznicima na obe strane, kao i evropskim i azijskim kompanijama koje trguju između SAD i Kine ili snabdevaju svoje proizvođače komponentama i sirovim materijalima.

Posle današnje kineske odluke, odnosno eskalacije trgovinskog rata SAD i Kine, indeksi na Vol stritu su potonuli, čime je nastavljen njihov prošlonedeljni pad.

Posle manje od dva sata trgovanja u Njujorku, Dau Džons je u minusu 2,3 odsto, Standard end Pur 500 u crvenom je 2,2 odsto, a Nasdak 3,2 odsto.

Oko sat vremena pre nego što je Peking objavio uzvratne mere, Tramp je na Tviteru upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga da će Kina „biti veoma teško povređena“ ako ne prihvati trgovinski sporazum. Najnovija runda trgovinskih pregovora SAD i Kine završena je u petak u Vašingtonu bez dogovora.

„Otvoreno govorim predsedniku Si Đinpingu i svim mnogobrojnim prijateljima u Kini da će biti biti veoma teško povređena ako ne sklopimo (trgovinski) sporazum jer će mnoge američke kompanije biti primorane da napuste Kinu i odu u druge zemlje, a kupovanje kineske robe postaće u SAD veoma skupo“, naveo je Tramp.

Prethodno je naredio da počnu pripreme za povećavanje carina i na sav ostatak kineskog izvoza u SAD u vrednosti 300 milijardi dolara.

Indikativno je i da je predsednik SAD otvoreno poručio Kini da ne uvodi kontracarine na američku robu. Bio je više nego direktan:

„Kina ne treba da se sveti. Biće samo gore!“

Intermagazin