NATO i Amerika gradiće novu vojnu bazu na Krivolaku

0
214

Amerika, tačnije NATO pravi jednu od najvećih vojnih baza u Severnoj Makedoniji i to na mestu koje je nekada doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito!

Naime baš na mestu gde je Jugoslovenska Narodna Armija, 1963. godine u najvećoj tajnosti, započela sa organizovanjem i opremljivanjem velikog nenaseljenog prostora između Titovog Velesa, Štipa i Negotina i gradnjom vojnog poligona „Krivolak“ NATO i Amerika gradiće novu vojnu bazu. Kako se saznaje ta vojna baza biće veća i bolje opremljenija čak i od čuvenog Bondstila na Kosovu. „Krivovlak“ je pušten u upotrebu 6 godina kasnije, tačnije 1969. godine i bio je najveći poligon u SFR Jugoslaviji.

Vojni poligon „Krivolak“ zauzima površinu od 22.564 hektara, odnosno 22 km u pravcu sever-jug i 18 km u pravcu istok-zapad. Ovaj vojni poligon imao je svih mogućih terenskih uslova: šumskih predela, peščanih ridova (imitacija pustinje) i reka Vardar za aktivnosti na vodi, što daje idealan prostor za vojne vežbe pešadije, oklopne jedinice, PVO, ABH odbrane, inžinerije itd.

Dakle vojni poligon Krivolak je omogućavao armiji i vojnicima da treniraju u realnim „ratnim“ uslovima.

Prema natpisima medija NATO će oko 50 miliona evra NATO je spremio za modernizaciju nekada najvećeg vojnog poligona JNA – u vojnu bazu Krivolak, koju trenutno koristi upravo NATO. U isto vreme najavljena je i mogućnost izgradnje nove baze u Kumanovu.

Nicanje novih baza Alijanse u okruženju Srbije Ljuban Karan, oficir KOS-a u penziji, vidi kao očekivan potez. On nije iznenađen ni idejom da i Makedonija zvanično dobije NATO bazu, posebno kada je reč o poligonu Krivolak.

– Na tom poligonu se mogu simulirati svi vremenski i terenski uslovi: ravnica, pustinja, brda, vode… Njih taj teren zanima i gotovo sam siguran da će tu da osnuju bazu. Tu postoje idealni uslovi za obuku NATO snaga i to ne samo za Evropu, nego i za Afriku, Aziju, jer je moguća simulacija i pustinjskih uslova borbe – objašnjava Karan koji smatra da je baza NATO-a u Makedoniji realna stvar, a gde će se baš nalaziti u Krivolaku ostaje da se vidi.

Druga, povoljna stvar za izgradnju NATO baze u tom delu Makedonije je, prema Karanovim rečima, i ta što im je vrlo blizu aerodrom koji mogu da koriste neograničeno. Ipak ono što svima bode oči je blizina nove NATO baze Srbiji i vazdušno je vrlo blizu Niša gde je smeštena humanitarna ruska baza. Krivolak je smešten u središnjem delu Republike Makedonije, a od najbližeg većeg grada Kavadaraca udaljen je 20 kilometara severoistočno.

Smešten je u dolini reke Vardar, u središnjem delu Tikveške kotline. Naselje je na približno 140 metara nadmorske visine, u ravničarskom području. Lokalna klima je izmenjena kontinentalna sa značajnim uticajem Egejskog mora, što znači da su leta veoma topla.

Činjenice pokazuju koliko je Krivovlak važan: JNA ga gradila u najvećoj tajnosti od 1963. do 1969., zovu ga „nebrušeni dijamant“, nalazi se u Tikveškoj dolini, između centralne i južne Makedonije, najbliži gradić Kavadarci udaljen više od 20 kilometara, dužine je 22 kilometra, širine 18 kilometara, skladište je velike količine različitog teškog naoružanja i ubojnog materijala, koristiće se pravi bojni otrovi, hemijsko oružje poput sarina i iperita (koristili ga teroristi u Siriji i Iraku), američki avioni A-10 gađaće mete sa municijom sa osiromašenim uranijumom, testiraće nove bombe i mine, 2009. makedonska vlada ponudila ga Amerikancima uz određenu rentu, ali su oni odbili ponudu.

Espreso