Putin i Tramp razgovarali telefonom na inicijativu američke strane

0
176

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, razgovarali su 3. maja o inteziviranju dijaloga u raznim oblastima, uključujući i pitanja strateške stabilnosti, saopštio je Kremlj.

Prethodno je iz Bele kuće saopšteno da su dvojica lidera razgovarala telefonom na inicijativu američke strane, a da je jedna od tema razgovora bila mogućnost sklapanja novog nuklearnog sporazuma u kojem bi učestvovale Rusija, SAD i Kina, kao i produžavanje važećeg sporazuma o strateškom i ofanzivnom naoružanju.

Ranije je televizijski kanal Si-En-En, pozivajući se na nekoliko izvora u Beloj kući, saopštio da Tramp s nadležnim ministarstvima razgovara o izradi novog nuklearnog sporazuma, koji bi prema njegovom planu uključio i Rusiju i Kinu. Novi sporazum bi trebalo da reguliše sve vidove naoružanja. Komentarišući informacije o Trampovim predlozima, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da su sve inicijative o smanjenju nuklearnog potencijala dobrodošle, ali da je potrebno znati detalje o toj ideji.

Jedna od tema razgovora Putina i Trampa bila je situacija u Ukrajini i izbor Vladimira Zelenskog za novog predsednika te zemlje. Prema navodima iz Kremlja, Putin je u razgovoru s Trampom naglasio da nove ukrajinske vlasti treba da preduzmu realne korake u realizovanju Minskog sporazuma.

Kada je reč o Severnoj Koreji, dvojica lidera su se složila da je neophodno dosledno napredovati u procesu denuklearizacije Korejskog poluostrva i normalizacije odnosa u tom regionu, naveo je Kremlj u saopštenju.

Vladimir Putin je informisao Donalda Trampa o osnovnim rezultatima sastanka s predsednikom Državnog saveta Severne Koreje Kim Džong Unom u Vladivostoku 25. aprila i naglasio da to što Pjongjang savesno ispunjava svoje obaveze, treba da bude praćeno smanjivanjem sankcionog pritiska na Severnu Koreju.

Prema rečima Sare Sanders, Tramp je „nekoliko puta ponovio da je neophodno i važno da Rusija pojača i nastavi da vrši pritisak na Severnu Koreju radi denuklearizacije“.

Lideri su razgovarali i o situaciji u Venecueli. Putin je naglasio da mešanje u unutrašnje poslove Venecuele i pokušaji da se na silu smeni vlast u toj zemlji podrivaju političko rešavanje krize, navedeno je u saopštenju Kremlja.

U telefonskom razgovoru je bilo reči i o izveštaju američkog specijalnog tužioca Roberta Milera o navodnom mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine i navodnoj Trampovoj zaveri s ruskim vlastima.

Sara Sanders je istakla da je razgovor bio veoma pozitivan i dodala da Bela kuća nema informacije o eventualnom sastanku dvojice lidera.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da je razgovor Putina i Trampa trajao gotovo sat i po.


Sputnik