Delegacija Srpske lige Republike Srpske prisustvovala je pomenu stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici

0
168

Delegacija Incijativnog odbora Srpske lige Republike Srpske prisustvovala je pomenu stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 02. i 03. maja 1992. godine, koji organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj i ove godine, kao i prošle godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, zbog opstrukcija, a i da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka. Obilježavanje, je počelo služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima. Poslije parastosa, su položeni vijenci kod centralnog Spomen-krsta.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno. Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koji su radila u JNA. Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva. Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Predsjednik inicjativnog odbora Darijo Leka istakao da će stradanje vojnika bivše JNA i građanskih lica u Dobrovoljačkoj 1992. godine ostati zabilježeno kao mjesto beščašća i strašnog zločina bez kazne.