Prezentacija knjige „Ovnova glava i veprov zub“

0
166

 

ROMAN „OVNOVA GLAVA I VEPROV ZUB“

Roman Miloša Doroškog „Ovnova glava i veprov zub“ izdavača NEWNOWMEDIA, predstaviće rok enciklopedista Petar Janjatović, književnik Radoman Kanjevac, dr Zlatomir Gajić i autor 25. aprila od 17 časova u kafeu „Oblomov“ (Vojvođanskih brigada 16).

U muzičkom delu promocije svira džez kvartet u sastavu Igor Polzak-bubnjevi, Leon Coenjaarts-bas, Nemanja Teofanović-gitara, Voja Savkov-saksofon.

 

Miloš Doroški je rođen 1987. u Novom Sadu. Važio, kažu lokalni poznavaoci fudbala, za izuzetno talentovanu levu polutku omladinaca FK „Kabel“.

Ocenjen je sa „excellent“ njegov zvanično prvi književni ogled „The Beatles“, maturski rad u gimnaziji na engleskom jeziku.

Studirao geografiju i gastronomiju.

Apsolvirao maltene sve kreativne televizijske poslove, ispred i iza kamere, na TV „Panoniji“.

Pozvan 2013. na Sarajevski filmski festival sa nekolicinom perspektivnih mladih scenarista iz čitavog regiona, a potom angažovan u „Eipix Entertainmentu“, novosadskoj IT firmi, povezanoj sa američkim izdavačem „Big Fish Games“ (jedan od najvećih produkcijskih lanaca i distributera za milione korisnika širom planete), gde je stekao status Lead Game Designera i Creative Producera.

Na poziv poznate svetske kompanije „Electronic Arts“ prešao je 2018. u njihov studio u indijskom megalopolisu Hajderabada, gde je Narrative Designer.

„Ovnova glava i veprov zub“, kroz koji promiču kadrovi antologijskih filmova i svira odlična muzika, prvi mu je roman.

 

(REZENCIJE)

„Mi, momci koji smo krajem sedamdesetih (dakle u našim najboljim godinama) piskarali po omladinskoj i rock štampi, stopirali po Evropi, u vrećama za spavanje se po kampovima valjali sa „strankinjama s plavi eyes“ i opsenarili ih pričama o muzici, filmovima i knjigama, paradoksalno imamo dosta sličnosti sa glavnim junakom „Ovnove glave i veprovog zuba“. Iako on četiri decenije kasnije u istim tim, kasnim dvadesetim godinama, piše dobro plaćene filmske kritike, ležerno sa ženskom iz Njujorka ide avionom na odmor u Rim, neobuzdano divlja po trendi klubovima i uopšte „puši, pije, tulumari i guta pilule“, muči ga ista stvar. A to je večita potraga za ljubavlju koja se tako često fokusira na nešto teško dostižno. Džaba civilizacijski i tehnološki pomaci, društvene mreže, sms-ovi, mailovi. U toj borbi u kojoj ga vrebaju opasnosti od španskog zida, votke iz plastične flaše, razni drugi opijati, površne namigušice, osveta ljubomornog šefa i mnoge druge zamke, pokušava da nađe sebe. Da li je u tome uspeo? Tja, a ko je?

Petar Janjatović

                                                            * * *

„Ovo je, pre svega, ljubavna priča jednog mladog, duhovitog pisca. Ta priča je savremena, jer se događa u ovom veku, ali to ne oduzima ništa od njene univerzalnosti, koja bi je učinila zanimljivom u svakom vremenu. Ovaj akcioni, avanturistički roman, koji je neka vrsta omaža filmskoj umetnosti, čita se lako, bez predaha, pre svega zato što njegova struktura ima osobine koje ima dobar filmski scenario: uzbudljivost, neizvesnost, dobar zaplet i glavnog junaka kome nedostaju ljubav, nežnost i tačka oslonca u potrazi za smislom. Kao i većina mladih ljudi u ovom tek načetom veku, zapetljan u  slike, zvuke i društvene mreže, on tumara sopstvenim životom, pokušavajući da nađe smisao i pronađe ljubav u vremenu u kome se čini da emocije više nikome nisu potrebne. Taj utisak je, međutim, varljiv, jer se ljudska priroda, uprkos tehnologiji, ne menja tako lako. Ljubav nam je uvek potrebna.“

            Radoman Kanjevac

Više informacija na https://www.facebook.com/events/643204806104544/