U Vašingtonu besni na Tursku!

0
40

ZVANIČNA Ankara nastavlja da pokazuje kako treba razgovarati sa Sjedinjenim Državama.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu uputio je Vašingtonu dva upozorenja koja neće biti po volji ni Beloj kući, ni Stejt departmanu, ni Pentagonu. A svode se na upozorenje: ne ucenjujte nas, postoji ruska alternativa.

„Ankara će naći zamenu za lovce-bombardere F-35 ako SAD  odbiju da nam ih isporučuju. Da, postoji F-35, ali postoje i borbeni avioni ruske proizvodnje. Ako ne dobijemo F-35,  Turska će kupiti analogne avione u drugim zemljama. To ćemo činiti – naglasio je Čavušoglu – sve dok ne uspostavimo sopstvenu proizvodnju aviona pete generacije“.

 

U intervjuu telekanalu NTV nije pominjao ruske Su-35 i Su-37, ali ih je, nema sumnje, imao u vidu. U nastavku je ukazao da se pritisci i pretnje iz Vašingtona nastacvljaju, ali je su SAD Turskoj isporučile već četvrti F-35.

Turska je na udaru zbog ruskih zenitnih raketnih sistema S-400, za koje i Pentagon i NATO  tvrde da su „nespojivi sa PVO sistemom alijanse“. A Amerikanci još tvrde da bi se Rusi preko S-400 prodatih Turskoj domogli tajni vezanih za F-35 kome je namenjeno da nosi nuklearne bombe B61-12.

Međutim, Ankara i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne pristaju da raskinu ugovor sa Moskvom o kupovini S-400, a Čavušoglu je za taj raketni sistem vezao svoje drugo upozorenje američkom državbno-vojnom vrhu:

„Sa Rusijom možemo zaključiti još jedan ugovor o S-400. Tačnije: možemo se odlučiti za kupovinu još jedne partije S-400 ako SAD odbiju da nam prodaju raketne sisteme Patriot. Ukoliko nas Sjedinjene Države odbiju i ne prodaju Patriot, mi već sutradan može kupiti nove S-400 i druge sisteme PVO“.

Turski ministar nije precizirao ni koje zemlje ni koje PVO-sisteme ima u vidu. Samo je istakao:

„Mi ćemo svoje potrebe da u svakom slučaju zadovoljimo“.

Intrmagazin