Prvi Zmajev festival kulture u Novom Sadu

0
385

U subotu i nedelju, 6. i 7. aprila, 2019 godine u prostorijama Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” prvi put je održana kulturna manifestacija pod nazivom Zmajev festival kulture.

Festival je obuhvatio nekoliko različitih manifestacija i svaka od njih predstavljala jednu od sekcija koju ova ustanova nudi, počevši od koncerta hora i orkestra, izložbe kaligrafske sekcije, obrazovne manifestacija “Lavirint znanja” kao i premijera predstave “Zojkin stan” u izvedbi dramske sekcije gimnazije.

Koncert hora i orkestra zadivio je sve prisutne i opet potvrdio da je hor gimnazije najbolji u Srbiji. Poseban utisak ostavila poslednja kompozicija koju su hor i orkestar izveli na nastupu, pesma “Srpkinja”.

Interaktivna izložba kaligrafske sekcije bila je prilika osnovcima koji su posetili festival da nauče pravila lepog pisanja, kao i da vide dela kaligrafske umetnosti koja su napravili učenici gimnazije.

Na Lavirintu znanja, najpopularnije predavanje bilo je o struji, na kojem su posetioci imali priliku da testiraju strujno kolo.

Najposećenija aktivnost bila je premijera predstave “Zojkin stan”, koja je svojom pričom očarala sve prisutne. Glavni glumci su bili Mladenka Đorić, Vasilije Zečević, Isidora Bošnjaković, Emilija Vasović i Jovan Kupusović, dok je reditelj Rastko Lončar, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”.

S obzirom da je festival prvi put organizovan, organizacioni tim ističe da su prezadovoljni kako na organizacionom planu tako i po pitanju posećenosti. Festival je posetilo preko 500 ljudi.

Branislav Stojanov, organizator Zmajevog festivala kulture i predsednik Učeničkog parlamenta Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“, opisao je festival u svom obraćanju kao:”praznik kulture koji je trebao ovoj školi i ovom gradu”.