IZVOZ ILI SMRT

0
225

Svako ko pokuša da zloupotrebi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom i bescarinski izvoz srpskih proizvoda na rusko tržište mora da bude krivično procesuiran i kažnjen, jer je krajnje vreme da se spreče sve neodgovorne kompanije koje zbog svojih ličnih interesa i želje za sticanjem profita mogu da ugroze ekonomsku saradnju sa Rusijom i srpski izvoz koji je ključan za naš privredni rast i razvoj. Najnoviji slučaj srpskih kompanija “Neoplanta“ i “Juhor“ koje su, pod dodatnom prismotrom ruske inspekcije, zbog utvrđenih nepravillnosti u hemijskom sastavu hrane i neispravne deklaracije proizvoda, naškodio je ne samo ugledu tih preduzeća već i celoj državi Srbiji.

Izgleda da je neko zaboravio da smo samo od izvoza prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini zaradili 340 miliona dolara. Zato i jeste velika sramota što se tako odnosimo prema bratskoj i prijateljskoj zemlji koja nam je omogućila da srpske proizvode, pod povlašćenim uslovima, plasiramo na tržište Rusije, i tako pospešimo domaću proizvodnju koja treba da postane nosilac srpske ekonomije.

Nažalost, ovo nije jedini primer srpske trgovinske prevare, pošto smo do sada imali niz neregularnosti pri izvozu, pri čemu su neke uočili i sankcionisali nadležni organi, jer su i uhapšena odgovorna lica, pojedinih preduzeća, koja su uvozila voće iz zemalja EU, izrađivala lažnu dokumentaciju i potom ga kao poljoprivredne proizvode srpskog porekla prodavala na ruskom tržištu.

Bilo je i reeksporta robe koja uopšte nije prolazila kroz Srbiju, kao i falsifikovanja sertifikata, zbog čega su voćari sa područja Raškog i Moravičkog okruga pretrpeli štetu koja se meri milionima evra, pošto je izvoz bio „privremeno obustavljen“ ili „zabranjen“.

Zbog nepoštovanja propisa, pre svega odsustva odgovarajuće kaznene politike prema neodgovornim izvoznicima koji se u poslovanju vode devizom da je „mnogo lakše uvesti nego proizvesti“ i voćari kraljevačkog i čačanskog kraja, ali i drugih mesta u Srbiji, pretrpeli su ogromne gubitke, naročito oni koji nemaju svoje skladišne kapacitete – hladnjače.

Da li smo svesni šta rizikujemo i zašto se na ovakav način ponašamo, u trenutku kada nam je ukazano poverenje i pružena ruka spasa za celokupnu našu privredu?! Da podsetimo sve one koji se olako kockaju sa našim izvozom i srpsko-ruskom saradnjom, da je Rusija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srbiji i da se nalazi u samom vrhu po vrednosti trgovinske razmene, beležeći rast poslednjih nekoliko godina, sve sa ciljem da se dostigne nivo iz 2008. godine, i tadašnja vrednost od četiri milijarde dolara.

Prošle godine, trgovinska razmena dostigla je 3,6 milijardi dolara, što je za 500 miliona dolara više nego 2017.godine. Od tog iznosa, milijardu dolara vredi ukupan srpski izvoz na rusko tržište i odnosu na 2008. godinu, napravljen je značajan zaokret i pomak jer je te godine izvoz procenjen na 500 miliona dolara.

Takođe, ne treba izgubiti iz vida da nam je brži rast vrednosti izvoza od uvoza, omogućio da 2017. godine smanjimo budžetski deficit sa 709,6 na 593,1 milion dolara i povećamo pokrivenost uvoza izvozom sa 52,7 na 62,5 odsto, i to sve zahvaljujući ekonomskoj saradnji sa Rusijom.

Verujem da su nam svi ovi podaci, dovoljan argument da se uozbiljimo i mislimo na svoju budućnosti jer, nažalost, imamo samo dva izbora: izvoz ili smrt!

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige