Sat za našu planetu

0
124

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas u Beogradu na centralnoj manifestaciji najveće svetske ekološke akcije „Sat za našu planetu“. Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine podržalo je ovu akciju Svetske organizacije za prirodu – WWF Adria, u kojoj se simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena upozorava javnost na neophodnost očuvanje Planete.

Na centralnoj manifestaciji, učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović“ u ime svih ekomusketara, uručili su poruke ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, inspirisane naročito problemom plastike koja zagađuje Planetu. Naime, ove godine ekološka tema na koju se u akciji “Sat za našu planetu” naročito skreće pažnja je problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine tone plastike završe u rekama, morima i okeanima.

Ministar Trivan se zahvalio deci na podsećanju da Planeta pripada njima i budućim generacijama, i uputio poziv da svakog dana gašenjem svetla, štednjom energije i vode, promenom navika, svi damo lični doprinos očuvanju Planete.

„Plastika je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, i Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada. Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je već dalo rezultata, jer je kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60%. Uskoro počinjemo i sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen“, istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

WWF Adria pozvao je ovom prilikom donosioce odluka širom sveta da podrže jačanje postojećih inicijativa za smanjenje plastičnog otpada, zabrane plastiku za jednokratnu upotrebu i unaprede nacionalne planove upravljanja otpadom. „Izveštaj WWF-a „Odgovornost kao rešenje za zagađenje plastikom“ pokazuje da će prema scenariju trenutnog poslovanja, ukupne emisije CO2 u celokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50%, prvenstveno zbog neadekvatnog odlaganja otpada i raširene prakse njegovog spaljivanja” izjavila je direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria Duška Dimović, u akciji koja se po jedanaesti put održava u Srbiji.