SARADNJA SA LAVOVOM MOTIVISANA RUSOFOBIJOM

0
81
Vladimir Smirnov/TASS

„Potpisivanje ugovora o saradnji između Novog Sada i ukrajinskog Lavova inicirali su ligaši motivisani svojom otvorenom rusofobijom. Sadašnja novosadska vlast naprednjaka i lige očigledno nastavlja takvu politiku,” izjavio je mr Bojan Radojević predsednik Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Komisije za međugradsku sradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine Grada Novig Sada, za vreme čijeg mandata se Novi Sad pobratimio sa Temišvarom i Nižnjim Novgorodom.
„Međunarodna saradnja gradova je prevashodno protokolarna i simbolička, a postavljanje spomenika i imenovanje ulica je jedan od vidova takve saradnje, pa pri tome treba biti veoma obazriv i sagledavati širi društveni i politički kontekst. Na primer, Novi Sad je jednoj od najlepših ulica u najstrožem gradskom jezgru dao ime po Modeni, iako sa tim italijanskim gradom pobratimom skoro da nema nikakve veze niti saradnju,” nastavio je predsednik novosadske DSS.
„Ugovor o saradnji je niži oblik saradnje gradova od bratimljenja, a i nesporne su pozitivne veze Novog Sada i Lavova, naročitito iz vremena Austrougarske, pa ne treba raskidati ugovor, ali postavljanje spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu predstavlja veoma loš potez trenutne gradske vlasti u širepolitičkom kontekstu,” zaključio je Radojević.