Petr Tolstoj: NATO bombardovanje Jugoslavije je pokazalo stav zapada prema međunarodnom pravu

0
254

Petr Tolstoj: „Rusija je naučila od NATO snaga u bombardovanju Jugoslavije kakav je stav zapada prema međunarodnom pravu i naučila odgovarajuće lekcije.

„Potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj, kao deo ruske delegacije, učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Mir i napredak umesto siromaštva i rata“ u Srbiji, posvećen 20. godišnjici bombardovanja NATO aviona Savezne Republike Jugoslavije od 24. marta do 10. juna 1999. godine, što je dovelo do hiljade mrtvih i ranjenih i milijarde gubitaka.

„Bez sankcija UN-a, u suprotnosti sa međunarodnim pravom, oružani napad na suverenu zemlju sproveden je pod izgovorom da rukovodstvo ove zemlje, politika ove zemlje, želja ove zemlje da se ujedini ne odgovara Zapadu. A za Rusiju je to bilo pravo otkrovenje.

Zemlje su razumele cenu reči Zapada, ”- rekao je zamenik predsednika Državne dume.Tolstoj je istakao da ponekad u Rusiji kažu „da ne možemo biti Srbi više od Srba“.

Po njegovom mišljenju, to nije sasvim tačno, jer „Amerikanci mogu biti više Albanci nego Albanci, Nemci – više Hrvati nego Hrvati“.

Ovu njegovu izjava je u sali Doma Vojske Srbije pozdravljena aplauzom.Takođe je skrenuo pažnju na postojeću ideju da „Srbija mora oprostiti, ali ne zaboraviti NATO agresiju“.

„Oprostiti – to znači priznati da su oni tada bili u pravu i da su u pravu sada. Ne slažemo se s tim, ja i mnogi u Rusiji“, naglasio je on.