Saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

0
79

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lorom Kuper. Teme sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat bile su vojno-vojna, vojno-obrazovna i vojno-medicinska saradnja, političko-bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i vojna saradnja u narednom periodu.

Na sastanku je naglašeno da vojno-vojna saradnja predstavlja jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Republike Srbije i SAD.

Takođe, razmenjena su mišljenja po pitanju političko-bezbednosne situacije u regionu, a ministar Vulin istakao je doprinos SAD u misiji KFOR te iskazao neslaganje s namerama za smanjenje brojnog stanja vojnika u KFOR, koje negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ministar odbrane istakao je zabrinutost zbog transformacije „Kosovskih snaga bezbednosti“ u „Oružane snage Kosova“, što predstavlja grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i ima izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.

Prema rečima ministra Vulina, Republika Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji KiM i jedini partner Vojsci Srbije, kao i da nedavni provokativni postupci predstavnika Prištine ne idu u prilog naporima za pronalaženje zajedničkog i održivog rešenja.

Na sastanku je apsotrofirana veoma uspešna saradnja koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa Nacionalnom gardom Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva, uz nameru da se ona i dalje razvoja.

Lora Kuper takođe je istakla da je bilateralna vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali da treba pronalaziti nove oblasti saradnje koje bi bile od obostranog interesa.

Izkazala je zadovoljstvo zbog uspešno realizovane obuke, koja se na poligonima SAJ MUP RS realizovala od 18. februara do 14. marta 2019. godine, uz učešće pripadnika SAJ MUP RS, Vojske Srbije i specijalne jedinice „Foke“ Oružanih snaga SAD.