SEPA: Priključivanje podataka o alergenom polenu u vazduhu

0
71

U prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine 14.3.2019. godine, održan je informativno edukativni skup na temu Priključivanje podataka o alergenom polenu u vazduhu Open data sistemu, u skladu sa Strategijom razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji.

U skladu sa navedenim , Agencija planira da u 2019. godini na svom portalu otvorenih podataka postavi i podatke o koncentraciji alergenog polena iz Nacionalne mreže. U tom cilju je juče održana obuka unosa podataka kojoj su prisustvovali predstavnici koji obavljaju monitoring alergenog polena u svojim lokalnim samoupravama.


Pojava alergenog polena po kalendaru polinacije

Agencija za zaštitu životne sredine nastavlja praćenje 24 alergene vrste polena na 20 mernih mesta raspoređenih na teritoriji Republike Srbije.

Informacije o vrsti i koncentraciji prisutnog alergenog polena mogu se videti za prethodnu nedelju kao i prognoza za tekuću, koje se ažuriraju na osnovu najavljenih vremenskih prilika kao i značajnog dugogodišnjeg iskustva u praćenju polena kao prirodnog zagađivača.

Kao sveobuhvatni prikaz kretanja svih alergenih polena za jednu godinu izrađuje se kalendar polinacije koji za svaku vrstu pojedinačno prikazuje interval pojavljivanja. Trenutno je aktuelan polen trava koji ima veliki alergeni potencijal i u narednom periodu će mnoge alergične osobe osetiti tegobe. Početkom sledećeg meseca očekuje se i pojava alergenog polena korovskih biljaka pa u unakrsnim reakcijama sa polenom trava mogu izazvati i dodatne smetnje.

Pri kraju je emitovanje polena drveća koji je ove godine u čitavoj mreži na teritoriji Republike Srbije imao veoma velike vrednosti. Blaga zima i početak proleća sa veoma toplim danima uzrokovali su burno otpuštanje polena u ovom periodu, pa su mnogi sugrađani tražili kako naše informacije tako i savete lekara.