Predsednik Austrije: Dobar razgovor s Lavrovom

0
61
Foto Lavrov Tviter

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen izjavio je da je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao o odnosima Rusije i Evropske unije, situaciji u Ukrajini i Venecueli.

„Današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o odnosima EU i Rusije i situaciji u Ukrajini bio je dobar. U vezi s tim, založio sam se za razmenu zarobljenika, uključujući Olega Sencova“, napisao je austrijski predsednik na Tviteru.

„Aktuelna situacija u Venecueli takođe je bila predmet razgovora na današnjem sastanku s ministrom inostranih poslova Rusije“, dodao je Van der Belen.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu. Dva dana kasnije predsednik opozicionog Parlamenta Huan Gvaido nelegalno je proglasio sebe šefom države. Niz zapadnih zemalja na čelu sa SAD saopštio je da priznaje Gvaida kao predsednika Venecuele.

Maduro je lidera opozicije nazvao američkom marionetom. Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Oleg Sencov je osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja terorističkih napada na Krimu. Uhapsili su ga saradnici Federalne službe bezbednosti Rusije u okviru diverzantske grupe „Desnog sektora“, koja je pripremala terorističke napade na Jalti, u Simferopolju i Sevastopolju.

Foto Lavrov Tviter

 

Sputnik