Lu Kang: Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava

0
52

Kina je oštro osudila kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji i u „sopstvenom godišnjem odgovoru SAD“ poručila da SAD kao samoproglašene zaštitnice ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Stejt department je kritikovao poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe nad muslimanskom manjinom u oblasti Ksinjiang.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo istakao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe u nepoštovanju ljudskih prava.

Direktor Odeljenja Stejt Departmenta za ljudska prava Majkl Kozak rekao je „da takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u oblasti Ksinjiang nije zabeleženo od 1930. godine“, očigledno misleći na progone Hitlerove Nemačke i Staljinovu politiku.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang je izjavio „da je američki izveštaj kao i obično pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi“ i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezi sa tim.

„Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima“, dodao je Lu Kang.

Kineske vlasti su izdale „godišnji izveštaj o pobijanju kritika“ iz Vašingtona.

Očigledno je reč o dvostrukim standardima, ocenili su iz kineskog državnog saveta i dodali da je Amerika samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Izveštaj ističe i nedostatak medijskih sloboda, uprkos tome što je sama Kina na rang listi „Reportera bez granica“ prošle godine bila na 176. mestu ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje i Severne Koreje.

„Sloboda medija je napadnuta bez presedana“, piše u izveštaju Kine i ukazuje se na slučajeve hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao.

Američke vlasti nastavljaju da optužuju medije za kreiranje lažnih vesti i stvara se atmosfera zastrašivanja i neprijateljstva, ističe se u kineskom izveštaju i ukazuje na slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditacije nekim novinarima.

Predsednik Kine Si Đinping retko odgovara na pitanja reportera i nema portparola.

Kina je odbila kritiku poštovanja ljudskih prava i ukazala da je milione ljudi podigla iz siromaštva, te da niko nema pravo da kritikuje njen način vladavine.

Sputnik