Afera „Državni udar“: Novi skandal, advokati napustili sudnicu

0
90

Nakon odbijanja sudije Suzane Mugoše da prije završnih riječi u dokaze uvrsti dva audio-video ce-dea kojim bi se preispitao status ključnog svjedoka saradnika Saše Sinđelića u slučaju za „državni udar“, advokati odbrane su napustli suđenje.
Iako su advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović danas do 11 časova sudskom vijeću dostavili novi video-dokaz, sudija Suzana Mugoša je donijela odluku da je dokazni postupak završen, te da će snimak imati u vidu tek nakon iznošenja završnih riječi.

Advokat Dušan Radosavljević kazao je sudiji da postoji paradoks kada kaže da sada dolazmo u fazu završnih reši.

„A vi ćete nakon toga odlučiti o sudbini ovako važnog dokaza. Dokaz ima snagu i težinu i odnosi se na završne riječi koje treba da prezentiramo. Dokaz se odnosi na dva video-snimka na ce-deu, i odnosi se na svedoka Sašu Sinđelića, i nema nikakve veze sa medijskim nastupima tog čovjeka.“
„Snimak može biti dokaz. Dolazimo u situaciju da nas potpuno potcjenjujete. Sve što smo do sada doživjeli mi daje za pravo da kažem da će vijeće odlučiti prije završnih riječi“, kazao je Radosavljević, insistirajući da se na završne riječi ne prelazi prije prezentiranja novog dokaza.

Branilac Miroje Jovanović je sudiju podsjetio da je njeno vijeće 25. jula potvrdilo status svjedoku saradniku Saši Sinđeliću, te da tim prije ima veću odgovornost za takvu odluku.

„Danas ste dobili snimke u čiju autentičnost nema razloga da sumnjamo. Kako ocijeniti tog čovjeka ako nemaju svi pristup tom materijalu. Rešenje od 25. jula obavezuje da mu se preispita status“, insistirao je Jovanović.

Advokat Dražen Medojević ocijenio je da je snaga novog dokaza u potpunosti takva da mijenja sadržinu završnih riječi, ali i odluku suda.

„Još smo na vrijeme prije završnih riječi. Život je ovdje išao ispred norme, događaji nas negiraju iz sekunde u sekundu. Završne riječi je besmisleno iznositi bez ovog dokaza“, kazao je Medojević, podsjećajući da se radi o zakonitom dokazu po Zakonu o krivičnom postupku.

Nakon što je sudija Suzana Mugoša ostala pri odluci da se odmah pređe na završne riječi, advokati odbrane su jedan za drugim bez komentara napustili sudnicu.

Sudija Mugoša kaznila je advokate sa po 1.000 evra i obavezom da plate troškove današnjeg pretresa.

Novi je zakazan za 14. mart u 9 časova.

Sputnik