Fondacija Ana i Vlade Divac – 2,1 miliona dinara za lokalne inicijative u Šidu

0
98

Na konkursu ,,Možemo i mi’’, koji drugu godinu za redom raspisuje Fondacija Ana i Vlade Divac,  izabrana su 22 lokalna projekta u Šidu, Somboru i Obrenovcu, koja podržavaju rešavanje svakodnevnih problema i potreba ovih opština, istovremeno stvarajući prostor za sardnju između izbeglica i lokalnog stanovništva. Samo u opštini Šid podržano je sedam projekata u ukupnoj vrednosti od 2,1 miliona dinara.

“Drago nam je što smo u mogućnosti da podržimo čak 22 lokalna projekta u opštinama koje su pogođene migrantskom krizom. Projekti će doprineti rešavanju lokalnih problema i uključiće migrante i izbeglice u aktivnosti koje će koristiti čitavoj zajednici. Na ovaj način želimo da razvijamo duh zajedništva, ali i da ukažemo da su različitosti bogatstvo svakog društva’’, rekla je Ivana Živanović iz Fondacije Ana i Vlade Divac i dodala da je solidarnost  jedna od ključnih vrednosti koje ova Fondacija neguje i promoviše.

U okviru projekata, Fondacija Ana i Vlade Divac sa lokalnim partnerima organizovaće i Festivale solidarnosti – manifestacije na kojima će se podsticati inkluzija među građanima, ali i predstaviti rezultati sprovedenih aktivnosti.

Organizacije i neformalne grupe čiji će projekti biti podržani u Šidu su: Kinološko društvo ,, Drug’’, Kajak kanu klub ,,Filip Višnjić’’, SO Sunce i NVO  ,,Misli globalno deluj lokalno’’  kao i neformalne grupe ,,Sportisti bez granica’’ , Parlamentarci Gimnazije i Sportisti iz Šida.

Projekat „Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac drugu godinu za redom uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). U okviru projekata, u prethodnom periodu podržali smo 18 projekata u opštinama Šid, Preševo i Subotica, u ukupnom iznosu od 70.000 dolara.