Rusija traži nove projekte u Srbiji

0
41

Rusija i Srbija imaju odnose strateškog partnerstva, pa je glavni zadatak rusko-srpskog Međuvladinog komiteta da te odnose pretoče i u ekonomsku saradnju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Moskva je zadovoljna realizacijom svih investicionih projekata u Srbiji i traži nove, rekao je Jurij Borisov.

Dačić je istakao da Srbija izražava zadovoljstvo odnosima sa Rusijom, koji su najviši u poslednjih nekoliko decenija, pre svega zbog doprinosa Rusije u vidu podrške srpskog teritorijalnog integriteta, što Srbija uzvraća uvažavanjem ruskih interesa.

Srpski ministar je takođe rekao da je tokom zasedanja Komiteta u Palati Srbije u Beogradu reči bilo i o potpisivanju sporazuma naše zemlje sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kao i o brojnim drugim projektima koji su od velikog interesovanja za našu zemlju, ali i za ruske investitore.

Reči je bilo i o izgradnji nastavka „Turskog toka“ kroz Srbiju, dodao je Dačić, ali i naveo da je Srbija obezbedila pouzdano dopremanje ruskog gasa kako bi podmirila svoje potrebe.

Borisov je rekao da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da je Moskva zadovoljna realizacijom svih investicionih projekata u našoj zemlji.

On je istakao da Rusija pokušava da pronađe dodatne projekte koje bi mogla da realizuje u Srbiji, pre svega iz oblasti energetike, transporta, ali i visokih tehnologija.

Kao primer Borisov je naveo potencijalni novi projekat u vidu modernizacije tramvajskog parka Srbije, te je rekao da je Ministarstvo trgovine Rusije u tom smislu predložilo izuzetno povoljan lizing program.

Dotakao se i pitanja „Turskog toka“, te je rekao da je izgradnja gasovoda za Srbiju ključni projekat, da je Beograd učinio sve što je do njega, ali da se u tom projektu pitaju i druge zemlje — Bugarska i Mađarska.

Dačić je rekao da će sledeća sednica ovog Komiteta biti održana naredne godine, ali da će u međuvremenu biti održano još nekoliko sastanaka na nivou kopredsednika. Takođe je zahvalio Borisovu zbog njegovog angažmana u Komitetu.

Inače Borisov i Dačić su kao kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije učestvovali na plenarnom zasedanju u Palati „Srbija“, gde su razmatrali aktuelno stanje u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Posebno je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog rastućeg obima ekonomske saradnje i činjenice da je trgovinska razmena premašila tri milijarde dolara u 2018. godini.

Sputnik