Georgij Engelhart: Podizati borbeni kapacitet Vojske Srbije

0
190

Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za bivšu Jugoslaviju i naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhart govorio je o mogućim posledicama formiranja vojske takozvanog Kosova po Srbiju i tom prilikom izrazio svoju duboku zabrinutost.

– Iako formiranje vlastite vojske ne vodi direktno u ratni sukob ipak to naglo podiže tenzije u regionu i stvara konstantnu pretnju po bezbednost Srbije i susedne Makedonije sa Crnom Gorom – rekao je Engelhart.

Prema njegovim rečima, više je nego jasno da vojna politika Prištine nije samo aminovana, već je izdiktirana od strane SAD i njenih NATO partnera koji koriste kosovske Albance za pritisak na Beograd u cilju hitnog potpisivanja pravno obavezujeće normalizacije i razgraničenja između Srbije i samoproglašenog Kosova – drugim rečima – faktičkog priznanja nezavisnosti Kosova od strane matične države – rekao je Engelhart.

On je posebno naglasio kako je sada na državi da podiže borbeni kapacitet Vojske Srbije i to „pre svega kroz vraćanje u funkciju oficira sa borbenim iskustvom, otpuštenih iz vojske tokom reformi“.

Intermagazin