Taktovi pesme “Zemljo moja“ uzburkali emocije najboljih nastavnika regiona

0
682

„Jedna knjiga,  jedna olovka,  jedno dete i jedan nastavnik mogu da promene svet“,  ovo je moto Asocijacije ANN_EX_YU. Da, oni istinski veruju u to! Željana Radojičić  Lukić i Vesela Bogdanović, obe finalistkinje Global Techer Prize, snagom volje, vizije, entuzijazmom kao i neverovatnom energijom,  osnivači su ove jedinstvene Asocijacije.  Ubrzo, nakon rađanja njihove zajedničke ideje o osnivanju Asocijacije, još njih dvanaestoro priskočili im je u pomoć, a sada njih 65 mogu da se ponose titulom Najboljeg nastavnika EX YU, ujedinjeni zajedničkom vizijom, poneti naletom nove energije  i željom za stvaranjem boljih i plodonosnijih uslova za obrazovanje novih generacija EX YU regiona. Kriterijumi za sve koji su želeli u Asocijaciju, a i za one koji će im se pridružiti,  jasno su definisani u 27 tačaka. Ko su Najbolji nastavnici bivše Jugoslavije? Oni su kreativni, puni entuzijazma,  umeju da motivišu druge, oni su inspirativni, neumorni.

Željana Radojičić Lukić i Vesela Bogdanović, uspele su da okupe najbolje nastavnike regiona  i da udruže najjaču energiju obrazovanja u veliku reku obrazovnih promena. Zajedno sa budućim članovima oni će nastaviti svoj put. ANN_EX_YU je asocijacija nastavnika formirana od visokokvalitetnih lidera obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da menjaju sliku obrazovanja u ovom delu sveta.

Prva međunarodna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, održana je 1. i 2.marta 2019. godine u Skoplju. Konferenciji su prisustvovali nastavnici koji su  ispunili kriterijume za titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije, punopravni članovi ove Asocijacije i drugi nastavnici sa svih prostora regiona.  Prvog dana učesnici su obišli školu OOU „Dimitar Miladinov“ u Skoplju i imali priliku da se upoznaju sa formalnim obrazovanjem u Makedoniji. U školi su ih ljubazni domaćini, direktorka, nastavnici i učenici, obučeni u makedonsku narodnu nošnju dočekali tradicionalno: nudeći hleb i so.  Učesnicima je potom pružena prilika da prisustvuju radionici učenika na kojoj su pravili „martinki“ – amajlije od upletenog belog i crvenog svilenog konca koje se daruju bliskim osobama za sreću, zdravlje i snagu tokom godine. Ti ukrasi, “znak ljubavi i sreće”,  učenici su poklonili svojim  gostima.  Nastavak je bio u Dečjem kulturnom centru – predavanje i radionica. Predavanje o neformalnom obrazovanju u Makedoniji kroz prikaz rada Fondacije za kulturnu i obrazovnu inicijativu „Čekor po Čekor“ održala je profesor doktor Suzana Kirandžiska. Gosti su kroz diskusiju saznali kakve inicijative preuzima na sebe ova fondacija, kako radi, koje projekte podržava itd.  Na zajedničkoj  radionici se kroz zadatke postavljene učesnicima dolazilo do odgovora važnih za delovanje Asocijacije (ciljevi, način ostvarivanja kroz raznovrsne aktivnosti, osnivački akti, timovi itd.). Radionicu je vodila Željana Radojičić Lukić, osnivač asocijacije.

Drugi dan Konferencije počeo je plenarnim delom, obraćanjem profesora doktora Kirila Barbareeva, profesora doktora Suzane Kirandžiske, Ksenije Makazlieve Trajčeve – troje ambasadora Asocijacije ANN_EX_YU i Željane Radojičić Lukić, jednog od osnivača Asocijacije. Na samom kraju plenarnog dela  osnivači i suosnivači su,  zajedno sa gostima, otpevali himnu Asocijacije „Zemljo moja“, Ismete Dervoz Krvavac.  Ovaj trenutak bio je veličanstven! Nemoguće je bilo obuzdati jake emocije u ovim trenucima. Slika povezanih ruku iznad kojih su se viorile  zastave država sa prostora bivše Jugoslavije poslala je snažnu poruku javnosti. Svima prisutnima bilo je jasno da su nastavnici ljudi koji svojom dobrotom, ljubavlju i snagom razuma mogu da utiču na sadašnje i buduće generacije da postanu misleći ljude spremni da prihavte i poštuju različitosti, ne odričući se svog identiteta.

Drugi deo dana bio je posvećen motivacionim predavanjima najboljih nastavnika bivše Jugoslavije na teme: Entuzijazam u obrazovanju, prednost ili mana; Dostupnost primera dobre nastavničke prakse, inspiracija ili zamka; Liderstvo u obrazovanju u službi afirmacije nastavničke profesije i Prednosti umrežavanja nastavnika u budućnosti. Nakon ovih zanimljivih predavanja,  protokolom predviđeno, bila je dodela titula.  Najboljih 40 nastavnika  regiona dobilo je  ovo velikа i važnа priznanja i sa ponosom se vratili u svoje države, gradove, škole  da nastave da rade na širenju pozitivnih vibracija, umrežavanju nastavnika, pronalaženju novih entuzijasta. Na ovom  putu nameravaju da istraju i da pri tome iskoriste  svoje prednosti: zajedničku istoriju, slične obrazovne sisteme, nepostojanje jezičke barijere, bliskost naših kultura, ali i poštujući razlike.