EBRD predstavlja kalkulator uštede energije i novca u Srbiji povodom Svetskog dana energetske efikasnosti

0
514

– Primenom energetski efikasnih mera, građani mogu uštedeti novac, povećati udobnost kuće ili stana i smanjiti zagađenje vazduha –

05.03.2019.  je obeležen Svetski dan energetske efikasnosti širom sveta. Klimatske promene i zagađenje vazduha svakodnevno utiču na naše zdravlje i život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u zemljama zapadnog Balkana.

Mere energetske efikasnosti za cilj imaju da smanje potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, kao i da povećaju komfor i kvalitet života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštedeti novac, kao i smanjiti zagađenje vazduha. Primenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hlađenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje račune za energiju, održati dom toplim tokom zime i uživati i u najvrelijim danima.

 Energetska efikasnost u Srbiji

Potrošnja energije po jedinici BDP-a u Srbiji je oko tri puta veća nego u EU.

Kuće i stambene zgrade u  Srbiji su uglavnom stare, sistemi grejanja i hlađenja dotrajali, a izolacija na stambenim objektima nije zastupljena. U ukupnom energetskom miksu, na stambeni sektor odlazi oko 35% potrošnje energije, posebno poslednjih 20 godina. Stoga je baš u ovaj sektor najneophodnije uvesti mere energetske efikasnosti jer je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca.

Primera radi, implementacijom tri energetski efikasne mere – PVC prozori, vazdušna toplotna pumpa i toplotna izolacija spoljašnjih zidova i krova, u kući grejne površine od 140m2 moguće je smanjiti potrošnju energije do 72% i uštedeti do 1.155 EUR godišnje.

EBRD  GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti ugradnjom pristupačnih, visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija mogu da povećaju energetsku efikasnost doma i doprinesu smanjenju zagađenja.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD koji obezbeđuje sredstva za povećanje energetski efikasnosti stanova i kuća. Kreditna linija namenjena je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka. Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima Srbije, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).