Dodik: Napuštam Predsedništvo, vraćam se u Banjaluku

0
35

Ako zajedno s drugim kolegama u Predsedništvu, najduže za godinu, ne uspem da vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, napuštam Predsedništvo, vraćam se u Banjaluku, pa neka sve propadne, izjavio je u intervjuu za Al džaziru Balkans predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je, kaže, naglasio i tokom posete Briselu, ali je zvaničnike Evropske unije zamolio da BiH, na putu za kandidatski status, ne postavljaju preteške uslove.Nakon dobijanja kandidatskog statusa procesi u BiH mogli bi se, u mnogim aspektima, okrenuti u pozitivnom smeru – u ovo je Dodik pokušao uveriti zvaničnike Evropske unije.

Predajom odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije, kaže Dodik, BiH je jedan korak bliže Briselu. Za neka od najvažnijih pitanja BiH će imati pomoć Unije, obećano je Dodiku.

– Mnogo toga, poput formiranja Saveta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rešavati odmah, jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu, takođe, nemaju ništa protiv ako nam u rešavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji.

Dogovorili smo se da neka osetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u, ističe Dodik, odložimo za kasnije.Najveću odgovornost, kaže, trebalo bi da snose oni koji nerealnim inicijativama, zahtevima o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme. Za Dodika teritorijalna celovitost BiH nije sporna, ali mu je sporna njena nefunkcionalnost. Njegova politika je, kaže, politika realnosti. Dodik je odgovorio i na pitanje kako BiH vidi danas?

– U ovom času je vidim kao karikaturu od države, a volio bih je videti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje. Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana levica i inteligencija u Federaciji BiH, postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska -naglašava Dodik.

BiH nema vremena, kaže, i dodaje da je spreman dati sve od sebe da bi građani ostali u zemlji i kako bi se gradili važni infrastrukturni projekti, bez obzira na to ko je finansijski iza njih. Kaže da će pripremiti i potpisati dokument o ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji, čime će usluge mobilne telefonije za građane u BiH i regiji biti i do 80 odsto jeftinije.

– Kažem da sam spreman za svaki dogovor koji ide u korist Bosne i Hercegovine koja nije ni Izetbegovićeva, ni Džaferovićeva ni Komšićeva očevina. Spreman sam za BiH s kredibilitetom ozbiljne države. Evo na primer, meni se i ovaj put prigovara što sam u Brisel doletio specijalnim avionom iz Banjaluke.

A zašto se to radi, zašto se takva kampanja protiv mene vodi? Zato što mi u našem entitetu imamo službeni avion i helikopter, a oni u Federaciji BiH i na nivou države nemaju. Molim vas, kakvo je to predstavljanje države – pita Dodik.Dodik je rekao i da će od svojih kolega u Predsedništvu zatražiti da se iz budžeta BiH za sve reprezentativne ekipe BiH izdvoji najmanje deset miliona maraka.

Zajednički interes BiH, kaže, morao bi da bude dinamična ekonomija i visok životni standarda građana. Ti se ciljevi, ističe, ne mogu postići bez domaće sloge i stranih investicija, bez autoputeva, vlastite energije, gasovoda i učešća u svim regionalnim, evropskim i globalnim trendovima.

RTRS