Vašington preti da će povući svoje vojne snage sa Kosova

0
71

Ako Priština hitno ne ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosova, rezime je dvodnevnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i predstavnicima kosovske opozicije.

„Ukoliko takse ne budu ukinute, usledice ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil“, rekao je za prištinski dnevnik GazetaBlic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu „„ostoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujuceg sporazuma, kojim bi se otkljucao zamrznuti konflikt“, navodi prištinski dnevnik.

Prištinski mediji pozivaju se na izvor, koji je, kako se navodi, prisustvovao sastancima sa američkom delegacijom, koju čine glavni direktor i direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli.

SAD imaju oko 650 vojnika na Kosovu u sastavu Kfora, uglavnom smeštenih u Bondstilu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Evropi, a izvor lista kaže da je Vašington zapretio da će ih povući ako Priština ne ukine nametnute takse na robu iz Srbije.

Zbog ignorisanja američkog zahteva da se suspenduje nametnuta taksa na srpsku robu, SAD su već počele da primenjuju određene sankcije, a među prvima je bila zabrana izdavanja američke vize premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju, koji je bio pozvan na ovogodišnji, tradicionalni Molitveni doručak u Vašingtonu.

Suspenzije nametnutih taksi i nastavak dijaloga s Beogradom su bili glavne teme razgovora dvojice Trampovih izaslanika sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Oni su se u dva navrata odvojeno sastali sa Hašimom Tačijem, jednom s Ramušem Haradinajem, kopredsednicima i članovima prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, te sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

Prištinski mediji ističu da predsednik takozvane skupštine Kosova Kadri Veselji, koji inače važi za američkog čoveka, i predstavnici pokreta „Samoopredeljenje“ nisu bili pozvani ni na jedan od tih sastanaka.

Oglasila se i američka ambasada u Prištini povodom sastanka visokih predstavnika saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa kosovskim liderima, prenela je Gazeta Blic.

Prema navodima iz ambasade, gosti su došli u Prištinu kako bi pojačali poruku predsednika Donalda Trampa „da se iskoristi ovaj jedinstveni trenutak…“.

Izneta je zabrinutost Bele kuće da dijalog treba da bude na pravom putu, i da „obe strane treba da prekinu provokativne akcije i da preduzmu konstruktivne korake da se vrate na pregovarački sto“, navodi se u saopštenju.

I prištinski Klan Kosova donosi detalje poruka američkih predstavnika Tačiju, Haradinaju i ostalima — da je sada vreme da se pokrene situacija „kako bi se otvorio put za sporazum koji ima za cilj međusobno priznavanje Kosova i Srbije“.

To je, kako je Klan Kosova naveo, poruka Bele kuće.

Američka delegacija upozorila je da, u slučaju da se ne promeni trenutni kurs, Priština rizikuje ozbiljne posledice kad je reč o Sjedinjenim Državama.

Sputnik