DAČIĆ DOBIO TRAMPOV plan za Kosovo!

0
131

Vašingtonu je prekipelo, više nemaju živaca za prištinske igrice. Posle susreta šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i američkog državnog sekretara Majka Pompea u Vašingtonu jasno je da Tramp ima plan kako da urazumi Prištinu i natera ih da ukinu besmislene takse od 100 odsto na srpsku robu.

– Pompeu sam rekao da mere koje su dosad preduzeli nisu dale rezultate. Takse su i dalje na snazi, dijalog je zamro… Pompeo je želeo da čuje šta Srbija misli, pa sam otvoreno rekao da Amerika mora mnogo jače da pritisne Prištinu, ukoliko uopšte Vašington i predsednik Tramp žele da se dijalog Beograda i Prištine nastavi – rekao je Dačić.

 

Lupanje šamara

Ministar kaže da više detalja o razgovoru sa Pompeom ne može da otkriva, međutim, izvori Srpskog telegrafa navode da je očigledno da je Dačić dobio uveravanja Trampovog saradnika da će Amerika zaoštriti politiku i preduzeti nove mere protiv Prištine.

– Reč je ozbiljnoj administraciji koja ima razrađen scenario. Pa neće valjda Bela kuća dozvoliti da im Priština i Haradinaj lupaju šamare i odbijaju da urade ono što im se kaže, a upravo im ta Amerika omogućila da imaju državu. Isteklo je vreme miljenicima. Sada će da vide šta stvarno znači kada se okrene list. Prvo što će im onemogućiti je šansa da dovrše priču sa formiranjem vojske.

Upravo je to Haradinajeva slaba tačka. Oružje na koje su računali neće moći da nabave, ono što Amerikanci prave i što Priština žarko želi u svom arsenalu ostaće pusta želja, jer bez saglasnosti Vašingtona nijedna druga država koja možda ima takvo naoružanje neće moći da im proda – navodi izvor.

Izvori ističu da je će pored toga Amerikanci povući niz konkretnih mera.

– Pokušali su pričom da reše stvar, američki ambasador Filip Kosnet nekoliko puta je razgovarao sa albanskim čelnicima, ali ih nije urazumio. Sećate se da je sa poslednji sastanak napustio zalupivši vratima za sobom. To znači da upozorenja više neće biti, kreću sa akcijama. Pored rampe za formiranje vojske moraće da se suoče sa ekspresnim procesuiranjima i slanjem u Hag zločinaca OVK, priča o EU će im biti samo želja jer će se Amerikanci potruditi da im onemoguće viznu liberalizaciju, o ulasku o NATO nema ni govora iako albanski lideri to priželjkuju – navode sagovornici.

Nema više puj-pike

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je neizdrživa situacija puj pike-ne važi, da se prilazi maksimalistički, samo priznanje i ništa drugo.

– Srbija je otvorena za dijalog, nije problem na srpskoj strani i očekujemo da Amerika reaguje. Mislim da je Dačić sa Pompeom bio jasan i direktan – krajnje je vreme da Vašington sprovede reči u delo i izvrši pritisak na Prištinu – zaključuje Milivojević.

Vladislav Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije kaže da je došao trenutak da se stvari postave na mesto.

– Mi ne tražimo mrvicu milosti od Amerikanaca, nego postavljamo problem principijelno istorijski dokazanom prijatelju jer smo ginuli za saveznike Amerikance. Istorijski propusti i nepravda prema nama moraju biti ispravljeni – poručuje Jovanović.

Haradinaj besan, neće saradnju na UNMIK

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da prekida komunikaciju sa UNMIK nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 odsto na srpsku robu.

– Mi ne komuniciramo više sa njima. Ljudi UNMIK pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerešavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija – kazao je Haradinaj.

Srpski Telegraf