Avangard ruski sistem koji je uneo nervozu u američku vojsku

0
317
Foto jutjub printskrin

Nemački list „Velt“ nazvao je sistem „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom „novogodišnji poklon za Ruse“.

List navodi da je ruski sistem uneo nervozu u američku vojsku.

Autor članka ističe da SAD za sada nemaju sredstva kojima bi mogle da odbiju napad ovakvog oružja i da su Sjedinjene Američke Države sada prisiljene da „rade pod pritiskom“.

Pentagon je početkom novembra pokrenuo program za stvaranje sistema za presretanje hipersoničnog oružja Glajd Brejeker Program i najavio hitan tender za vojno-industrijska preduzeća. Ona bi trebalo da predstave svoje ideje, „kako“ bi mogao da izgleda protivvazdušni sistem za presretanje raketa sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom u gornjim slojevima atmosfere.

List konstatuje da za američke radare najozbiljniju pretnju ne predstavljaju brzina i manevarske sposobnosti novih raketa, već njihova neprimetnost. Posebno je problematična odbrana pacifičke obale.

„Nema mnogo mesta na kojima mogu da se postave radarske stanice“, objašnjava glavni inženjer Pentagona Majkl Grifin. „A čak i ako neka i nađete, ona će verovatno postati mete“.

Ministarstvo odbrane Rusije izvelo je 26. decembra raketne probe sistema „Avangard“ tokom kojih je uspešno pogođen cilj na poligonu Kura u Kamčatskoj pokrajini. Testovi su takođe potvrdili mogućnost „Avangarda“ da razvije brzinu od 27 maha.

Foto jutjub printskrin

Sputnik