Tatar na Brdu – Promocija satanizma preko dečije novogodišnje predstave

0
269

Prošle subote (22.12.2018.) sa decom otišao sam na predstavu „Kralj Dragojlo protiv Deda Mraza“ u pozorište „Teatar na Brdu“. Predstava je bila za decu radnika jednog preduzeća, i nakon predstave upriličena je podela paketića deci koja su gledala predstavu, kao i slikanje sa Deda Mrazom.

Sama organizacija je prošla potpuno u redu, uostalom u pitanju je klasična zabava za decu u ove praznične dane. Upitna je sama predstava, odnosno promocija satanizma deci u rasponu starosti manje od dve godine pa do školaraca (predstava je deklarisana za decu uzrasta od 4 do 12 godina). Naime, radnja ide ovako, Kralj Dragojlo dobija poklon od Deda Mraza, ali pošto on smatra da nije bio dobar i ne shvata zašto njemu Deda Mraz uručuje poklon, reši da ide na Severni pol i raspravi to sa Deda Mrazom lično.

Tu se u priču uključuje „Ministarstvo za sujeverje“ koje hoće da ga spreči, a čiji su službenici da ih tako nazovem, glumci obučeni u crno, sa velikim crnim rogovima, a „glavna“ među njima (sa najvećim rogovima) ima stilizovanu obuću u obliku kopita. Simbolika je više nego jasna. Sama njihova pojava, pojačana zvučnim efektima, dimom, divljim plesom, delovala je da blago kažem šokantno na decu (da ne pričam o reakciji mog mlađeg deteta od nepune dve godine).

Kao odrasla osoba bio sam zgrožen izgledom scene koja je prezentovana naivnoj deci, ali moja zgroženost upotpunila je scena kada su se glumci poređali u nekoj svojoj seansi prizivanja mračne sile(?!) i pri tome rukama pokazivali satanistički pozdrav. Ta prizivana „mračna sila“ prenosi se na neku osobu tako što mu se zabija (naravno ne stvarno) u obliku trna u vrat! Ne znam da li je dovoljno reći da to smatram u najmanju ruku katastrofalnom porukom za decu, to banalizovanje nasilja koji oni sutra mogu naivno primeniti kroz igru.

Ne znam koja je namera bila Teatra na Brdu kada su ovu predstavu režisera Mateija Popović uvrstili na reportoar, ali smatram da ona nije nešto što bi preporučio deci, nevezano za njihov uzrast.

Deca nisu dovoljno izgrađena i svesna poruka koje im se šalju, a koje bi zahvaljujući ovakvim poturanjem od naranijeg detinjstva njima mogle postati „normalne stvari“, a koje su sve samo ne normalne.

Tekstu je ilustrovan fotografijama koje sam lično fotografisao uz jednu fotografiju sa internet stranice Teatra na brdu.

Izvor: Magacin/Srbi na okup