Srpska liga: Zabraniti rad kockarnicama

0
70

Srpska liga traži promenu Zakona o igrama na sreću, sa zahtevom da se potpuno zabrani rad kladionica i kockarnica. Svaki peti učenik od petog razreda osnovne i učenici srednjih škola u proseku redovno idu u kladionicu, a prosek uzrasta zavisnika od kocke je 16 godina. Takođe, podaci pokazuju da trećina roditelja, uglavnom očeva igra igre na sreću sa svojom decom, kojima su oni uzori. Ni etički, ni kulturološki ne postoji opravdanje za legalizaciju igara na sreću, a ove igre su legalne isključivo zbog mogućnosti velike zarade na raznim vrstama lutrije i drugih igara na sreću. – istakao je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige.

srpskaliga.rs

Zarada novca na bilo koji način stavlja se iznad interesa građana, a posebno mlađih generacija. Ako se ne omogući potpuna zabrana igara na sreću, Srpska liga predlaže formiranje distrikta za igre na sreću, na periferijama gradova i naseljenih mesta, jer udaljenost kladionice od zgrada obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, od 200 metara nije dovoljno za sprečavanje klađenja – navodi Milenković.

Mladi u tinejdžerskom dobu bivaju lake žrtve, koje kada jednom kliznu u taj porok, teško menjaju ovu naviku. U vremenu kada se učenici suočavaju sa raznim obrazovnim, medijskim, etičkim i drugim problemima, pritisak koji se stvara od obližnjih kladionica, znatno otežava obrazovnu ulogu škole. Omladinu treba vaspitavati u preduzetničkom duhu, učiti razvoju samostalnosti i uzdanja u sebe, a ne u sreću u kladionicama – izjavio je Goran Milenković i dodao da će Srpska liga insistirati na povećanoj aktivnosti inspekcijskih službi Ministarstva finansija, lokalnih inspekcijskih službi, kao i policije.