DALIBOR STUPAR: Mesna zajednica Vojvodina

0
100

„Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas pokrajinski budžet za 2019. godinu u iznosu od 74,4 milijarde dinara. Za je glasao 71 poslanik, a protiv je bilo njih 17“, preneo je 20. decembra N1.

„Skupština Beograda usvojila je budžet za 2019. godinu, koji će zajedno sa budžetima gradskih opština iznositi više od milijardu evra, odnosno oko 123 milijarde dinara“, preneo je N1 dan kasnije.

Same po sebi ove informacije ne znače mnogo, građani od budžeta odavno nemaju nikakve vajde, a od prošle godine kreativnim tumačenjem poslovnika ukinuta je i rasprava o budžetu, iz koje bi se moglo naslutiti nešto od onoga šta nas očekuje u narednoj godini. O vojvođanskom budžetu i kršenju Ustava je bilo reči i ranije, ali vredi ukazati na nekoliko činjenica kako bi se shvatile razmere nepravde i nejednakosti koju vlast kroz budžet forsira godinama unazad.

Elem, pokrajinska kasa teška je 74,4 milijarde dinara, ali od toga na transferna sredstva (na računu se zadržavaju samo 24 sata) otpada čak 65 odsto iliti oko 44,7 milijardi dinara. To znači da Pokrajina efektivno raspolaže sa svega oko 30 milijardi dinara kojima finansira sve svoje izdatke i ulaganja. Ako se prisetimo popisa iz 2011. godine, videćemo da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u AP Vojvodini živelo ukupno 1.931.809, a u Beogradu 1.659.440 stanovnika. Danas, sedam godina kasnije, zbog ogromnog odliva stanovništava i negativnog priraštaja situacija sigurno nije takva, odnosno brojke nisu precizne. Ipak, odnos je približan ako ne tačan.

Beograd po ovoj računici, u 2019. godini po glavi stanovnika raspolaže sa 74.121,39 dinara, a Vojvodina sa po 38.513,12 (ako računamo ceo budžet od 74,4 milijarde), odnosno 1,92 puta manje. Ako odbijemo transferna sredstva, pa onda podelimo stvarni ostatak, situacija je još strašnija – Vojvođanima ostaje svega 15.529,48 po glavi, odnosno čak 4,77 puta manje nego Beograđanima. Dakle, aktuelnoj vlasti jedan Beograđanin/ka vredi 4,77 puta više nego jedan Vojvođanin/ka!

Beograd 4,77 puta više može da ulaže u kvalitet života svojih građana. Mada, kada se u obzir uzme da se svakim novim zakonom dodatno zakidaju ionako male ingerencije Pokrajine, smanjenje sredstava samo prati taj proces. Ako se ovako nastavi, uskoro ćemo dobiti Mesnu zajednicu Vojvodina, koja neće ni usvajati budžet, već će dobiti neki transferčić iz Beograda, uz napomenu da bude srećna što uopšte postoji. Koga briga što se u „žitnici Evrope“ smanjuju davanja za poljoprivrednike? Koga briga što ovde žive revnosne platiše poreza i ostalih nameta? Koga briga za evropske standarde decentralizacije, kad očigledno u Evropu ne stižemo za naših života.

Ima, da ne grešim, i nekih stvari u kojima vlast jednako pazi na Beograd i na Vojvodinu: ista koalicija rukovodi, prisutan je isti manir da se opozicija spreči da progovori ijednu reč o bilo čemu, pa i budžetu i, prvi put u našem gradu – verbalno nasilje. „Mladi lav“ (citat A. Vučić) Milenko Jovanov, exDSS, a danas udarna pesnica naprednjačkog režima u Pokrajini, našao se pogođen parolom na zastavi i nalepnici člana poslaničke grupe „Alternativa za Vojvodinu“ Borislava Novakovića, na kojoj je pisalo „Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije“, pa mu je poručio „danas nalepnica, sutra nanogica“. Došlo je do koškanja, a situacija je razrešena tako što je obezbeđenje izbacilo Novakovića iz sale. Nezabeleženo do sada.

Pa gospodine Jovanov, Novaković je već bio u pritvoru. Suđeno mu je, osuđen je, pa mu je zatim ukinuta presuda i sada je slobodan čovek dok sud ne kaže drugačije. To što je na slobodi, iako biste voleli da je u zatvoru, vaš je problem, odnosno vašeg šefa. Razumem frustraciju, ali to vam ne daje za pravo da od vojvođanskog parlamenta pravite svinjac i bacate u blato nešto što su generacije stvarale.

Naime, kada ste dolazili na vlast, političke protivnike ste etiketirali kao lopove, kriminalce, mafijaše, one koji su uništili i pokrali Srbiju i Vojvodinu i doveli ih do prosjačkog štapa. I danas pričate isto i plašite građane kako lopovi hoće da se vrate na vlast, uz mantru o opljačkanih 500 miliona evra. Pa šta radite već skoro sedam godina na vlasti? Upravo toliko ne uspevate da bilo koga strpate iza rešetaka.

Za sadašnju situaciju postoje samo dva moguća odgovora i oba su vrlo negativna po naprednu ekipu kojoj pripadate – ili ste nesposobni da takve „kriminalce“, „mafijaše“ i „pljačkaše“ procesuirate ili ste ih u izbornoj kampanji optuživali lažno. Ne bi to bilo ništa neobično, još se sećamo kako je jedan iz vaše bivše stranke isto tako lagao, pa se posle pred sudom vadio kako je laž bila samo deo predizborne borbe. Bilo šta da je od ovog tačno, Vama preostaje samo jedno – da se sklonite jer ste nesposobni.

Na nama je da umesto svih vas konačno dovedemo nekog ko će imati snage, sposobnosti, pa i muda da se suoči sa kriminalnim marifetlucima svih vlasti, naravno uključujući i današnju. Dok se Vojvodina stvarno nije pretvorila u mesnu zajednicu. Ili salaš. Umesto naravoučenija, za kraj samo parafraza parole sa „izdajničkog“ medija: Ako nam je dobro, onda ništa.

Autonomija