Radonjić: Vojska tzv. Kosova – opasna ideja. Zna se kako se pregovara sa teroristima!

0
196

Transformacija kosovskih snaga bezbednosti u vojsku tzv. Kosova predstavlja napad na slobodu od straha kao jednu od temeljnih načela demokratskog društva, ujedno i jednu od fundamentalnih vrednosti za koje su UN primarno zainteresovane.

To nikako nije dobra odluka koja reflektuje posvećenost dobrosusedstvu i stabilnosti u regionu, kako to prikazuje Priština, već ima skrivenu konspirativnu političku pozadinu, pa se takav napad moze okarakterisati kao direktna pretnja regionalnom i globalnom miru.

Svi potezi Prištine imaju jednu širu konotaciju, ako se uzmu u obzir prethodna iskustva Srba na Kosovu i Metohiji, jos 80 – ih godina , u vidu etnički motivisanih ubistava. Brutalni zločini kasnih 90 – ih, sve do pogroma 17. marta 2004. godine, upamćena su kao najstrašniji masakri nad srpskim civilima od strane terorističke tzv. OVK. Iako je politika većine država da se ni u kom slučaju ne pregovara sa teroristima, niti da im se čine bilo kakvi ustupci, Srbija se našla u vrlo nezahvalnoj situaciji, usled pritisaka i ucena, pa je godinama unazad bila sprečavana da adekvatno reaguje.

Kao članica Ujedinjenih nacija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, Republika Srbija se istinski pridržava Povelje, rešena da izbegne sve užase rata, kako bi živela u miru sa ostatkom sveta, jedinstvena u održavanju međunarodne bezbednosti.

U skladu sa osnovnim postulatima međunarodnog prava i nacionalnim pozitivnim zakonima, zadatak države je, da putem obezbeđivanja prava na fizički integritet, smanjuje strah. Svaka država mora garantovati pravo na život i sigurnost, kao osnovna načela slobode. Shodno tome, strogo se osuđuje svaka manifestacija terorizma.

Međutim, umesto koncepta razoružanja, kako nijedna nacija ne bi bila u mogućnosti da izvrši agresiju ni na jednu susednu državu bilo gde – svuda u svetu, mi imamo paradoksalnu situaciju i to u srcu Evrope – Srbija je primorana da posmatra formiranje vojske na delu njene teritorije, koja je prethodno proglašena državom.

Međunarodna zajednica godinama unazad nema adekvatan odgovor, iako nikako ne bi smela dozvoliti formiranje novih snaga na tlu Evrope, posebno ne onih, terorističkih, čije vođe, bez sumnje, imaju krvave ruke i ratnu prošlost.

Model u praksi, obračunavanja sa teroristima daju SAD. Svet pamti primer u slučaju vođe Al kaide, Osame bin Ladena , koji je eliminisan 2011. godine od strane američkih specijalaca.

Zna se kako se pregovara sa teroristima, bar kada je u pitanju Srbija – u Briselu, kako prioriteti Srbije moraju ostati evropske integracije, zaštita nacionalnih interesa u kontekstu daljeg razmatranja pitanja Kosova, aktivan angažman po pitanju regionalne saradnje i zaštita ljudskih prava.

Marko Radonjić, krim. spec.
Analitičar za bezbednosna pitanja