MLAĐAN ĐORĐEVIĆ: Vučić treba da posluša glas naroda, crkve i opozicije

0
202

Savetnik Saveza za Srbiju za odnose sa Rusijom i Evroazijom Mlađan Đorđević gostovao je na ruskoj državnoj televiziji „Rusija-24“ u popularnoj političkoj emisiji „Međunarodni pregled“ autora Jevgenija Primakova, poslanika Ruske dume i unuka bivšeg ministra spoljnih poslova Rusije.

Tokom emisije koja se bavila pitanjima aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, Đorđević je komentarisao plan o razgraničenju Kosova i moguću podelu i razmenu teritorija Srbije sa pokrajinom.

„Problem sa ovim planom je što niko ne zna o čemu se radi i niko ga nije video. U Srbiji o tome govore samo predsednik Vučić i predstavnici vladajuće partije“, rekao je Đorđević i dodao: „U srpskom društvu protiv podele, razgraničenja, ili bilo kakvog priznanja Kosova istupa, pre svega, Srpska pravoslavna crkva, kao i većinski deo srpske javnosti, intelektualaca, a, na kraju krajeva, i Savez za Srbiju. Podela Kosova bila bi u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, u kojima stoji da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a predstavljala bi i opasnost po čitav Balkan jer bi mogla da dovede do novih konflikata na ovom prostoru.“

Na pitanje da prokomentariše nedavne poteze Prištine, uvođenje uvoznih taksi od 100% na robu iz Srbije i odluku o stvaranju Kosovske vojske, Đorđević je istakao da su to mere koje su usmerene protiv Srba na Kosovu i Metohiji i koje predstavljaju veliku opasnost i snažan pritisak na njih da napuste svoja ognjišta.

„Nepreduzimanje kontramera Srbije na ove odluke Prištine stvara utisak da smo mi stalno ucenjeni od strane kosovskih Albanaca i da stalno popuštamo“, rekao je Đorđević i istakao da su svi ovi potezi direktna posledica odluke srpskog rukovodstva da potpiše Briselski sporazum.

„I prema rečima predsednika Vučića, ovi sporazumi nisu doneli ništa dobro Srbiji, a, što je još gore, stvara se utisak da su od njih u velikoj meri profitirali privremeni organi u Prištini u pokušajima da zaokruže svoju državnost. Baš od tog potpisivanja, u proteklih 5 godina, Albanci su dobili svoje pravosuđe, svoju policiju, međunarodni pozivni broj, granicu i carinsku službu, a srpsko stanovništvo je bilo primorano da izađe na izbore u skladu sa kosovskim ustavom i kosovskim zakonima. Stoga potezi usmereni ka dobijanju vojske predstavljaju samo nastavak tog procesa, koji je počeo potpisivanjem sporazuma u Briselu 2013. godine.“

Na pitanje Jevgenija Primakova šta bi bila odgovarajuća reakcija na ove poteze, Đorđević je istakao da „pitanje Kosova nije pitanje jednog čoveka ili jedne partije“, već da je neophodno postići širi konsenzus o njemu.

„Predsednik Vučić je obavezan da sluša šta o rešavanju pitanja Kosova misli narod, da sluša glas Srpske pravoslavne crkve, kao i glas drugih političkih partija, i da zajedno sa njima dogovori zajedničku platformu oko Kosova“, zaključio je Đorđević.


Srbin.info