Ko nam sve potura rešenja za Kosovo? Miloševićev savetnik predlaže, a u ime…

0
108

Još uvek rešenja za problem Kosova nema ni na vidiku, ipak nekadašnji savetnik Slobodana Miloševića Vladan Kutlešić ima zanimljiv predlog za rešenje problem Kosova.

Profesor prava na Univerzitetu „Union Nikola Tesla“, nekadašnji profesor Fakulteta političkih nauka i specijalni savetnik Slobodana Miloševića Vladan Kutlešić, komentarisao je za nedeljnik Ekspres dokument koji je premijer takozvane Republike Kosovo Ramuš Haradinaj podelio ambasadorima zemalja Kvinte kao platformu za dijalog s Beogradom.

– Najpre da razjasnimo, reč je o vrlo ozbiljnom dokumentu. Po jeziku i tehnologiji vidi se da se zasniva na njihovom pravu. Ono polazi od pojedinačnih slučajeva i tako stvara principe – rekao je Kutlešić, a zatim izneo svoju viziju rešavanja problema na Kosovu.

– Idealno bi bilo kada bismo za sever Kosova izdejstvovali status Severne Irske. Svima treba da bude jasno da u toj podeli uloga Srbi nisu Englezi, već Irci, a da su karte u rukama Engleza, odnosno Albanaca – rekao je on i dodao:

– U predlogu Haradinaja prepoznatljiv je modalitet iz Sporazuma na Veliki petak, koji su pre 20 godina potpisale Severna Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji je prekretnica u ustavnoj teoriji i praksi. Ako ima političke volje i veštine moguće je da Srbija ovde ima prostor za pregovore – rekao je.

Podsetimo Sporazum na Veliki petak ili Sporazum iz Belfasta potpisan je 1998. godine i odnosi se na rešavanje statusa Severne Irske između Republike Irske i Velike Britanije, odnosno katolika i protestanata. Radi se o kompleksnom sporazumu, koga čine dva osnovna dokumenta i veliki broj sprovedenih sporazuma.

Srbija Danas