Radonjić: Odluka Vlade tzv. Kosova u suprotnosti sa sporazumom o stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine

0
345

Odluka Vlade tzv. Kosova o povećanju administrativnih taksi na uvoz robe iz Srbije prvobitno za 10%, a onda i 100% kosi se sa sporazumom o stabilizaciji odnosa na relaciji Beograd – Priština. Ovaj potez automatski predstavlja i kršenje multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi i dodatno komplikuje proces dijaloga koji nadgleda Evropska Unija. Srpski zvaničnici svakodnevno apeluju i pozivaju međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguje, svesni činjenice da ovakav jedan neodgovoran postupak može ugroziti dugoročnu stabilnost u regionu i zaustaviti dalji prosperitet.

Srpska strana se od 2013. godine i potpisivanja Briselskog sporazuma isključivo zalagala za mirnu i racionalnu politiku, stoga ne iznenađuje stav predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića da Srbija neće uzvratiti kontramerama. Beograd se pridržava svih dogovora i neće dozvoliti da provokacije dovedu do ozbiljnijeg sukoba. Priština, pod izgovorom da je reč o ekonomskim merama, svesno ide ka političkoj radikalizaciji, uporno izbegavajući da implementira ono što je dogovoreno u Briselu. Za to vreme, nižu se uspesi srpske diplomatije. Priznanje tzv. Kosova povuklo je 12 država, a na sednici Interpola prošlog meseca, sprečen je prijem lažne države u tu organizaciju.

Iz tog razloga, svi nehumani potezi Albanaca ocenjeni su kao dodatni pritisak na Srbiju da obustavi dalju diplomatsku akciju na međunarodnoj političkoj sceni. Nastavak dijaloga je moguć i srpska strana je spremna da radi na normalizaciji odnosa, ali je to izvodljivo samo ukoliko Priština povuče aktuelne mere, koje su pogodile stanovništvo južne srpske pokrajine. Situciju otežavaju nove pretnje koje albanska strana upućuje, a koje mogu biti i te kako opasne i dovesti do izolacije teritorije.

S druge strane, svet se preispituje i menjaju se odluke pojedinih zemalja o nezavisnosti nepostojeće države i to predstavlja veliki udarac za Zapad, čija lobiranja za članstva iste u međunarodnim okvirima, nisu dala rezultate. Na međunarodnoj zajednici je da preuzme odgovornost za trenutno stanje na Kosovu i Metohiji, ali i odgovarajuće korake, kako bi se stalo na put daljim nepromišljenim potezima albanskih političara.


Marko Radonjić, krim. spec.
Analitičar za bezbednosna pitanja