Radonjić: Da li je svetu potreban novi sukob u Evropi?

0
747

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, koje je stupilo na snagu 17. februara 2008. godine, odmah su podržale neke od najmoćnijih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uprkos postojanju niza sporazuma, medju kojima i Rezolucija 1244, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije. Ista je devastirana, te se stoga slobodno može reći da je de facto doslo do formalne okupacije Kosova i Metohije, odnosno narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Deceniju kasnije, svet prisustvuje stvaranju tzv. vojske Kosova, sto je, u svakom smislu, najdirektnije pretnja miru do sada. Po Rezoluciji 1244, Kosovo nema pravo na vojsku! Parlament u Prištini je, suprotno međunarodnom pravu, usvajanjem zakona, transformisao bezbednosne snage u oružane i tako na najgrublji nacin pucao u dijalog i mir.

Iako Srbija nikako ne želi pogoršanje položaja njenog stanovništa i eskalaciju sukoba, najnoviji potez Albanaca zaista moze ugroziti bezbednost, posebno jer ne uvažavaju upozorenja koja stižu iz EU I NATO-a.

Svojim delanjem udaljili su se i od sopstvenog Ustava, ali i Evrope, ne obazirući se na to sto se osnivanje nove oružane formacije na Balkanu, u trenutnim okolnostima, moze pokazati samo kao kontra-produktivno.

Evropi nisu potrebne nove tenzije, koje Albanci ocigledno zele da izazovu ovim protivpravnim činom, a učešće zapadnih sila u zaokruživanje ove lazne državnosti moze veoma negativno da se odrazi na trenutnu situaciju.

Da li je svetu potreban novi sukob u Evropi?

Zato se posebno moramo osvrnuti na lična istorijska iskustva i Iskoristiti ih za potrebu sadašnjosti. Dramatične demografske promene, ljudski i materijalni gubici neminovno bi stvorili jedan drugačiji svet.

Srbija, zemlja slobodarskog naroda, mnogo je izgubila, suočena sa nepravdom kojoj je izložena uvek se borila za slobodu, kao sto to cini i danas uprkos svim pritiscima.

Marko Radonjić, krim. spec.
Analitičar za bezbednosna pitanja