Vučić: Iza takozvane vojske Kosova stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka

0
88

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da iza odluke o formiranju takozvane vojske Kosova stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka.

„Posle mnogo godina pretnji, danas je zvanično formirana tzv. vojska Kosova, na ilegalan način. Sve što su uradili Albanci, uradili su suprotno međunarodnom pravu, pa i sopstvenom pravnom aktu ustavu Kosova. Pokazali su da im nikada nije stalo do poštovanja prava i pravde, već samo gole sile, napada na Srbe i Srbiju. Srbija je želela mir, uložila je energiju da sačuva mir i stabilnost. To nije bilo lako. Mi smo 2013 zbog toga prihvatili Briselski sporazum, da bismo pokazali koliko smo spremni na razumno ponašanje“, rekao je Vučić.

„Šta još da uradimo, da vam damo pola Vojvodine i Pirotski okrug pa da i tu uvedete neku vojsku, da li ćete onda biti zadovoljni?“, upitao je Vučić.

Vučić se zahvalio prijateljima u Rusiji, Kini, Kipru, Mađarskoj, generalnom sekretaru NATO-a.

„Primio sam poruku iz vrha ruske vlasti, rekao je predsednik Srbije.

„Podsetiću vas i svetsku javnost da Priština ima samo jednu obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Takođe, iako smo bili u dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja pojedinih zemalja koje su tzv. nezavisno Kosovo već priznale. Njima je to smetalo. Gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija u pregovorima treba da učestvuje kao pile koje donosi glavu na panj. Ako bi počela bar da maše krilima, tim još gore za Srbiju“, dodao je predsednik Srbije.

„Nastavili smo dijalog, jer smo želeli kompromis. Izlagao sam se riziku govoreći o tome koliko nam je potreban mir. Danas je jasno da Albanci i njihovi sponzori ne žele kompromis, a da iza svega stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Razočarani smo, ali to nije novost“, rekao je Vučić.


Sputnik