Danas je u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo

0
96
Foto jutjub

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

„Danas je u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo“, rekao je Rakić na pres konferenciji nakon sednice Kriznog štaba.

On je istakao da je formiranjem tzv. vojske Kosova najgrublje pogažena Rezolucija 1244 UN, kojom se jasno govori da je jedina oružna sila na ovim prostorima KFOR.

Rakić je pozvao Srbe na KiM, i severno i južno od Ibra, na sudržanost i da ne nasedaju na provokacije, kojih će, kaže, svakako biti.

„Naš cilj i interes je da održimo mir na ovim prostorima“, podvukao je Rakić.

„Nismo sami u svemu ovome. Srbija je sve nas, predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj na KiM“, rekao je Rakić.

Predstavnici Srpske liste su se novinarima obratili obučeni u majice na kojima je simbolično precrtano međunarodno pravo, Rezolucija 1244 SB UN, Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.
GOJKOVIĆ: PRIŠTINA BRUTALNO PREKRŠILA REZOLUCIJU 1244

Predsednica Narodne skupštine Maje Gojković izjavila je danas da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju tzv. „vojske Kosova“ predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244.

Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

„Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona“, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM, zaključila je Gojković.
SELAKOVIĆ: MEĐUNARODNO PRAVO JE „MRTVO“

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je povodom usvajanja zakona u Prištini o transformaciji KBS u vojsku da je jasno da je međunarodno pravo „mrtvo“.

„Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne “foliraju“ kao što bi narod rekao. Ranije su izmišljali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišljali takozvane humanitrarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade“, rekao je Selaković za RTS.

„Ko to čini – i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost“, dodao je Selaković.

On je dodao da Srbija mora uvek i na svakom mestu da ponavlja da je rezolucija SB UN 12 44 iz 1999.godine jedini važeći međunarodni pravni akt kada je u pitanju KiM koji tretira prisustvo oružane sile odnosno oružanih vojnih snaga na KiM.

Dodaje da onima koji promovišu tzv. kosovsku vojsku i secesiju Kosova to više uopšte nije važno, kao što im nije važno ni ono što su sami Albanci doneli kao svoj tzv. Ustav.

„Oni nisu mogli da uvuku u taj svoj „đavolji projekat“ Srpsku listu, našli su jednog Srbina, nekog „druga Rade Trajković“ i njima sličnih koga su privukli na svoju stranu, ali Srpsku listu lisu mogli“, naveo je Selaković.

Kada je reč o budućim reakcijama Selaković kaže da će se videti kakve će biti i da li će nešto promeniti, a građani, kako kaže, o tome mogu da sude na osnovu onoga što sm videli do sad.

„Predsednik (Aleksadar) Vučić ovu noć je proveo nespavajući i današnji dan je proveo sa svojim vojnicima, oficirima, ljudima koji su na čelu odgovarajućih komandnih službi od Generalštaba pa naniže i mnogo je važno da predsednik bude sa njima“, rekao je on.

Kakve će predsednik ili država odluke doneti, ne mogu da kažem, rekao je Selaković, jer, kako kaže, to zavisi od niza okolnosti.

„Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbiljna odluka koja može imati ozbiljne, teške, komplikovane i dugoročne posledice“, rekao je Selaković.

Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga. „Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je ocicgledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta“, istakao je Selaković.

Foto jutjub

Tanjug