Radonjić: Retorika opozicije ozbiljna pretnja po bezbednost Srbije!

0
715

Poslednjih meseci, a posebno u nedeljama iza nas, poruke koje upućuju opozicioni političari ne prestaju da šokiraju javnost. U situaciji u kojoj se zvanični Beograd grčevito bori za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, pretnje ne jenjavaju. Državni vrh izložen je najstrašnijim uvredama i pritiscima.

Govor mržnje i pozivi da se silom promeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa predstavlja podrivanje konstitucionalizma i demokratije. To je manifestacija patološki agresivne retorike opozicije i ozbiljna pretnja po bezbednost Srbije.

Nemoćni da konkretnim uspesima i odgovarajućom politikom privuku pažnju javnog mnjenja i steknu podršku među građanima, predstavnici opozicije skloni su iznošenju neistina i stvaranju negativne atmosfere u društvu. Pokušavaju da obezvrede rad aktuelne vlasti i na ulici postignu svoj cilj – da se nasiljem domognu najviših državnih funkcija.

U Republici Srbiji, danas do takvog epiloga neće doći. Ozbiljna država štiti poredak i rešava probleme. Ako smo prihvatili demokratska načela i mehanizme onda nema obračunavanja izvan formalnih procedura i protokola.

Jedan je način – legitiman i ispravan. Izbori! Država i državne institucije sprovode onu politiku koja je obezbedila većinu – to je osnovno demokratsko načelo.

Ukoliko do vanrednih parlamentarnih izbora i dođe, pokazaće se da su očekivanja tzv. Saveza za Srbiju nerealna i da u krajnjoj liniji, garnitura glavnih članova, samozvanih lidera nije u stanju da iskoristi priliku koja im se pruža. Međutim, svedoci smo sve lošijih izbornih rezultata iz ciklusa u ciklus, jer trenutni sastav te koalicije ne nudi ništa novo i čine je mahom članovi nekadašnje Demokratske stranke, koja je smenjena zbog ogromnih propusta tokom svojih mandata. Zato se plaše izbora.

Isti oni koji su se međusobno optuživali, potpuno nejedinstveni, sada očajnički nastoje da se prikažu kao politička elita koja će raditi za dobrobit naroda i ulagati u budućnost zemlje. Ako se uzmu u obzir njihovi trenutni rejtinzi, zaključak je da poverenje građana nije na njihovoj strani, a ukoliko nastave sa ovakvom politikom, propagirajući nasilje, pretnje vešanjem i sl. – ostaće na političkoj margini. Javno mnjenje je sito prodavanja magle, a u politici se ne može pobeđivati lažima.

Marko Radonjić, krim. spec.
Analitičar za bezbednosna pitanja