NATO ponovo igra neke igre – pozvao Prištinu da ne žuri sa vojskom

0
111

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, koji je nedavno pozvao Prištinu da ne žuri sa procesom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, dramatično je promenio stav rekavši danas da o tome „suvereno odlučuje „Priština.

Fogo je, nakon razgovora sa makedonskom ministarkom odbrane u Skoplju, Radmilom Šekerinskom, rekao novinarima da je transformaca Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku „njihova suverena odluka, koja bi trebalo da bude doneta u parlamentu“.

„Kosovo je demokratska zemlja isto kao i vaša zemlja, baš kao i Srbija. U demokratiji, birate svoje predstavnike koji su tu da donose odluke u vaše ime“, rekao je Fogo upitan da komentaiše najavu da će Priština odluku o transformaciji KBS u vojsku doneti u petak, 14. decembra, prenela je MIA.

Prema njegovim rečima, ako se donese takva odluka, to će biti proces, a taj proces bi mogao trajati 10 godina.

Podsetio je da pre desetak dana boravio u Prištini, gde je prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti general-majora Salvatore Kuočija i Lorenca D“Adaria.

Tada je admiral Fogo imao drugačiji stav. On je, naime, pozvao Prištinu da ne žuri sa donošenjem odluke o tansformaciji KBS u vojsku.

Rekao je takođe da takvom odlukom moraju da budu zadovoljne sve strane.

– Obaveza generala D’Adaria je da obezbedi sigurnost i da gantuje slobodu kretanja – rekao je Fogo i podsetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika.


Izvor: Tanjug