Kompanija „RŽD Internešnl“ nagradila pobednike umetničkog konkursa u školi „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima

0
347

U OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima održana je ceremonija uručivanja nagrada pobednicima umetničkog konkursa „Stare priče i bajke na nov način“ u organizaciji kompanije „RŽD Internešnl“.

Svečanoj manifestaciji, koja je održana 10. decembra, prisustvovali su predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Ministarstva prosvete Republike Srbije, „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. i drugi počasni gosti.

Tokom tri meseca učenici škole „23. oktobar“ pripremali su umetničke radove na ruskom i srpskom jeziku. Prema uslovima konkursa učenicima je bilo ponuđeno da izaberu lik iz srpskog narodnog stvaralaštva ili srpsku bajku i da na osnovu toga napišu svoju priču – kako bi mogli da se razvijaju događaji ukoliko bi se junaci našli u sličnoj situaciji u Rusiji. Ukoliko je rad bio propraćen ilustracijom, mogao je da konkuriše i u dodatnoj nominaciji.

Ukupno 15 pobednika konkursa koji su kreirali najzanimljivije i najuzbudljivije priče i lepe crteže uz njih, dobili su korisne poklone koji će im pomoći u daljem učenju i razvoju. Takođe i ostali učesnici konkursa su nagrađeni – predstavnici kompanije uručili su im posebno ukrašene knjige poznatih ruskih pisaca, enciklopedije i vodiče na ruskom jeziku.

Na konkursu je učestvovalo više od stotinu dece uzrasta od sedam do 14 godina.

„Bilo nam je drago da vidimo entuzijazam i umetnički pristup učesnika, zanimljivo je bilo čitati priče koje su nam dostavljene na konkursu“, rekao je prvi zamenik direktora ogranka „RŽD Internešnl“ u Republici Srbiji Mansurbek Sultanov na svečanoj ceremoniji uručivanja nagrada pobednicima. „Učesnicima na konkursu i svim učenicima škole, želimo sreću u daljem učenju i izučavanju ruskog jezika. Uveren sam da će takav značajan umetnički potencijal koji su deca pokazala, pomoći da se dostignu nove visine u učenju i životu“.

Konkurs „Stare priče i bajke na nov način“, u školi „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima kompanija „RŽD Internešnl“ je objavila u septembru, kao nastavak svog humanitarnog programa čiji je cilj podrška obrazovnim ustanovama u Srbiji. Takođe, tokom leta 2018. godine, kompanija je u školi renovirala učionicu za ruski jezik, opremivši je savremenim nameštajem, interaktivnom tablom i metodičkim materijalima. Pored toga, 23. oktobra predstavnici „RŽD Internešnl“ čestitali su učenicima i učiteljima Dan škole.

Od 2014. godine „RŽD Internešnl“ realizuje u Srbiji veliki humanitarni program. Pored renoviranja škola u Pančevu, Golubincima, Vranju i Sremskim Karlovcima, kompanija svake godine organizuje i projekat „Voz želja“. Reč je o kreativnom konkursu za decu i omladinu Srbije. Ove godine konkurs je nazvan „Putem mašte“, a sumiranje i nagrađivanje pobednika tradicionalno se održava u decembru u Beogradu.

Škola „23. oktobar“ izabrana je za učešće u humanitarnom programu kompanije s obzirom na to da se nalazi na deonici Stara Pazova – Novi Sad pruge Beograd – Budimpešta, gde „RŽD Internešnl“ gradi tunel Čortanovci i vijadukt u plavnom delu Dunava, kao i novu prugu za brzine do 200 kilometara na sat..