Ukrajina: Nema prolaza ka Azovskom moru ako je Rusija neprijatelj!!!

0
69

Izlazak Ukrajine iz Sporazuma o prijateljstvu sa Rusijom uništava pravnu bazu Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, čime Kijev sebe lišava prava slobodne plovidbe Kerčkim moreuzom, rekao je novinarima direktora Centra za političku konjunkturu Aleksej Česnakov.

„Stvar je u tome što Ukrajina raskida Sporazum o prijateljstvu iz 1997. godine, koji je glavna osnova sistema dogovora i sporazuma između Moskve i Kijeva. Njegova suspenzija urušava taj sistem“, objasnio je Česnakov.

Deo tog sistema je i Sporazum o saradnji u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. Ukrajina traži slobodan prolaz kroz Kerčki moreuz, a dokument o tome je potpisan 2003. godine, čime je unapređen Sporazum o prijateljstvu dve zemlje, kazao je Česnakov.

„U preambuli Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu se tačno kaže da se prilikom njegovog zaključivanja strane vode tačkama Sporazuma o prijateljstvu. On je u stvari posledica i nastavak Sporazuma o prijateljstvu. Sada kada Ukrajina izlazi iz Sporazuma o prijateljstvu, Sporazum o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu gubi svoju pravnu osnovu, pravni i istorijski izvor. Faktički se urušava“, objasnio je Česnakov.

„Nema Sporazuma o prijateljstvu — nema Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. Takva je pravna i politička logika“, izjavio je on.

„Na takav način Ukrajina sama sebe lišava prava slobodne plovidbe u tom regionu“, zaključio je sagovornik.

Podsetimo, zakon „O prekidu važenja Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Ruske Federacije“ stupio je danas na snagu.


Sputnik