Ruski bombarderi stigli u Venecuelu

0
149

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro – kojeg nastoji da sruši i sankcijama i organizovanjem unutrašnje pobune i Donald Tramp kojeg ruše njegovi – razgovarao je sa Vladimirom Putinom. U podmoskovskoj rezidenciji ruskog lidera.

I objavio: da će Rusi investirati šest milijardi dolara u naftni i rudarski sektor njegove zemlje.

Precizirao je da je tokom dva dana posete Moskvi dobio garancije da će u naftni sektor Venecuele biti investirano više od pet milijardi dolara i da je dogovorio ugovore vredne više od milijardu dolara za eksploataciju ruda.

Precizirao je da će projekte realizovati venecuelansko-ruske kompanije i da će, pored ostalog, proizvodnja nafte u njegovoj zemlji biti povećana za mlion barela dnevno.

Ovo je za zvanični karakas izuzetno značajno je proizvodnja crnog zlata proteklih godina pala sa 3,2 miliona barela dnevno na 1,1 milion barela dnevno.

„Mi podržavamo vaše napore da postignete socijalni mir i uskladite odnosa s opozicijom. Naravno, osuđujemo sve akcije koje su očigledno terorističke, sve pokušaje menjanja situacije silom”, rekao je Putin na početku sastanka s Madurom.

Rusija koji je drugi kreditor Venecuele posle Kine već je dala finansijsku injekciju Venecueli reprogramiranjem dela dugova Karakasa Moskvi u novembru.

Venecuela je zainteresovana za modernizaciju svojih kopnenih i drugih sistema naoružanja dobijenih iz Rusije – izjavio je Madurov ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes.

Posle susreta sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, priznao je da je bilo reči o „pitanjima pokrenutim tokom susreta predsednika madura i Putina“.

Lopes je otkrio da se u Venecueli već nalaze ruski piloti koji ključnim ljudima u avijaciji venecuele prenose „iskustva iz Sirije“.

Intermagazin