Odbijen predlog amerikanaca za ukidanje taksi

0
67

Primoraćemo Albance da ukinu takse na uvoz srpske robe ukoliko vi zaustavite države da povlače priznanja nezavisnosti Kosova i uvedete šestomesečni embargo na takve odluke, poruka je koju je u ime administracije Donalda Trampa Srbiji preneo Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu.

Zvanični Beograd bez zadrške odbio je novu ucenu Vašingtona, piše Srpski telegraf.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da se Ameri uzalud nadaju jer je proces povlačenja nezaustavljiv.

Uvredljiva poruka

Naime, čim je Priština saopštila da uvodi nove takse, Beogradu je od Vašingtona stigla nepristojna ponuda.

– Mi možemo da nateramo Albance da se ponašaju civilizovano i da se taj problem neutrališe momentalno. Međutim, morate i vi nešto da uradite. Odmah tražite da države sa kojima ste u kontaktu prestanu da povlače priznanja. Istovremeno, morate da kažete vama prijateljskim državama da pristanu na moratorijum i da se narednih šest meseci nijedna od njih neće predomisliti niti će bilo koja druga zemlja povući priznanje kosovske nezavisnosti – poručio je Palmer u ime Trampove administracije.

Vladislav Jovanović, bivši ambasador SR Jugoslavije, poručuje da je ponuda Trampa više nego ponižavajuća.

– To je najuvredljiviji način obraćanja zemlji od koje je nasilno i protivpravno oduzet deo teritorije i od toga napravljena nekakva država. To što sada još traže od nas da mi prihvatimo moratorijum na našu borbu protiv tog akta na šest meseci kako bismo dobili akt milosti, suspenziju ekonomske odluke, jeste duboko uvredljivo – naglasio je Jovanović.

S druge strane, odgovor Beograda bio je brz i više nego jasan:

– Ne pristajemo na ucene i nepristojne ponude.

Nemoguća misija

Da Beograd ni sekundu nije imao dilemu niti je trgovao sa Amerikancima, svedoči činjenica da su od 21. novembra, kada je Priština odlučila da uvede takse, dve države poništile kosovsku nezavisnost – Solomonska Ostrva, a nedavno, pre nekoliko dana, i Madagaskar.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je ispunjenje američkog zahteva nemoguće.

– Pa to je neizvodljivo! Ne možete da zamislite šta se dešava. Pa mene zovu kolege širom sveta, iz raznih država. Vide da se povlači priznanje, hoće i oni isto to da urade – priča Dačić.

Prema njegovim rečima, sve i da želimo da uvedemo moratorijum na povlačenje priznanja, to ne bismo mogli da uradimo.

– Sad je već svima jasno da su požurili kada je u pitanju Priština. Treba sačekati da se vidi šta će biti sa dijalogom koji Beograd i Priština vode – poručuje srpski šef diplomatije.

Dačićeva lekcija nervoznom Pacoliju

Zbog mnogobrojnih priznanja koja su povučena poslednjih meseci, ministar tzv. države Kosovo Bedžet Pacoli nije krio ogorčenost, pa je tako javno molio Dačića da se zaustavi.

– Ja kažem Dačiću svuda gde ga sretnem – šta je njemu potrebno to?! Uvek mu kažem – ja gradim, ti rušiš – zavapio je Pacoli.

Kada mu to nije prošlo, krenuo je sa prozivkom na Fejsbuku:

– Tako si mali, Ivice Dačiću… Razočaravaš me svakog dana sve više.

Odmah je stigao Dačićev odgovor:

– Kad sam toliko mali, ti, veliki Pacoli, pa što ne postadoste članovi Uneska ili Interpola, što poništiste priznanje Surinama i Gvineje Bisao? Što si ti više ljut, veliki Pacoli, ja sam sve zadovoljniji – poručio mu je Dačić.

Do sada je ukupno 12 država povuklo odluku o priznanju Kosova:

Madagaskar
Solomonska Ostrva
Unija Komora
Grenada
Komonvelt Dominika
Surinam
Kosovo je srpska pokrajina
Liberija
Sao Tome i Principe
Gvineja Bisao
Burundi
Papua Nova Gvineja
Lesoto

Srpski Telegraf