Bezbednosni izazovi koji očekuju Srbiju u 2019. godini.

0
433

Ispred nas je dugačak put i teške odluke. Najznačajnije pitanje je kako prevazići krizu u južnoj srpskoj pokrajni i izbeći građanski rat.

Poslednjih godina se u Srbiji dosta toga izmenilo. O tome najbolje govore postignuti rezultati. Na čelu sa Aleksandrom Vučićem odnose se važne diplomatske pobede na svim poljima.

Zahvaljujući odgovornoj politici, sprovedenim reformama i zaokretu u pristupu i načinu vođenja države, Srbija napreduje. Naučili smo da poštujemo sebe i svoje!

Sa druge strane, nekome jako smeta jaka Srbija.

Arogancija i agresija opozicije, svakodnevno verbalno nasilje, provokacije i manifetluci to samo potvrđuju kao manifestacije pokušaja ozbiljne političke manipulacije spolja sa ciljem destabilizacije, odnosno ugrožavanja nezavisnosti i interesa Srbije.

Zato će se beskompromisna borba protiv svakog vida ugrožavanja bezbednosti Srbije i njenih građana nastaviti. Odgovor na pretnje će biti permanentan rad na prevazilaženju najvećih problema i daljem unapređenju i jačanju sistema nacionalne bezbednosti.

Prvi prioritet ostaće očuvanje mira, stabilnosti, obezbeđivanje jednake zaštite bezbednosti, prava i sloboda, uspostavljanje reda u primeni zakona, zaštita poredaka vladavine prava, izvesnosti i sigurnosti građana, što će ujedno sigurno biti i najveći izazovi u narednoj godini.


Marko Radonjić, krim. spec.
Analitičar za bezbednosna pitanja