Porošenko moli SAD da naprave bazu u Ukrajini

0
66

Kijev pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine, saopštila su dva izvora iz vladajućih krugova zemlje.

„Vidimo da Poljska vodi aktivne pregovore o raspoređivanju američke baze zbog pretnje od Moskve. Dužina naše granice sa Rusijom je mnogo veća i zato mi smatramo da i mi treba da imamo američku vojnu bazu“, izjavio je izvor lista „Izvestija“ u diplomatskim krugovima Ukrajine.

Još jedan sagovornik agencije je dodao da se za sada radi o pregovorima u kuloarima i pokušajima da se objasni Vašingtonu potreba za otvaranjem vojne baze. Po njegovim rečima, ovo pitanje je posebno aktuelno u pozadini „zaoštravanja situacije u Azovskom moru“ i još jedne spirale napetosti u odnosima Moskve i Kijeva.

Poslanik iz vladajuće partije „Blok Petra Porošenka“ Ivan Vinik potvrdio je da se zaista razgovara o raspoređivanju američke vojne baze u Ukrajini.

„Ako govorimo o političkom nivou, zaista se vodi dijalog sa Amerikancima o tome. Ali na pravnom nivou treba govoriti, navodno, bliže o integraciji Ukrajine u NATO. Baza je sigurno potrebna. Jer mi ne možemo drugačije potpuno osigurati našu dugoročnu bezbednost zbog politike Rusije“, izjavio je poslanik.

Po njegovim rečima, vojna baza će obezbediti dugoročnu bezbednost i pomoći da se reše neka pitanja vojnog obuzdavanja.

Sputnik